Hur är det att plugga i Örebro?

Tre studenter som pluggar på Örebro universitet

Att plugga i Örebro är ett smart val för din framtid. På Örebro universitet finns 85 program som kan leda till ditt drömjobb. Men att studera i Örebro är så mycket mer än bara utbildning. Det är lätt att hitta bostad och du får ett roligt studentliv, nya vänner för livet och en central stad med nära till allt.

Våra studenter hjälper dig välja

Det är ett stort beslut att välja utbildning och universitet. Och vem är bättre på att svara på hur det är att plugga i Örebro än våra studenter? Här möter du fyra studenter som valt att plugga i Örebro och som kan göra ditt val lite enklare. Hör dem berätta om utbildningen, studentlivet och hur det är att bo i Örebro som student. 

Hur är utbildningen i Örebro?

Tre studenter på Örebro universitet

Utbildningen i Örebro håller hög klass och vi är rankade som ett av världens bästa unga universitet. På Örebro universitet träffar du engagerade lärare som har ett nära samarbete med studenterna. Våra lärare är också aktiva forskare som är uppdaterade på den allra senaste forskningen i ditt ämne. Det gör att du kommer ut i arbetslivet med aktuell kunskap som du har nytta av i din karriär.

Vad finns det för utbildningar i Örebro?

En tjej som studerar på en vårdutbildning

På Örebro universitet finns en stor bredd av utbildningar att välja mellan. Kanske funderar du på vad man kan plugga i Örebro? Jo, här kan du plugga till psykolog, jurist, läkare, kriminolog, ingenjör, sjuksköterska eller lärare, för att nämna några yrken. Eller så kanske du vill plugga ekonomi, datateknik, gastronomi eller sociologi om du är mer intresserad av det. Oavsett vad du tycker är roligt, så har vi 85 program som kan leda dig till det jobb just du drömmer om.

Vet du inte vad du vill plugga än? Ibland är det inte så lätt att veta vad man vill. Men oroa dig inte, vi hjälper dig att hitta den utbildning som passar dig. På Örebro universitet finns utbildningar inom 13 olika intresseområden, allt för att göra ditt val enklare.

9 av 10 studenter får jobb direkt efter examen

Studenter som pratar med varandra på arbetsmarknadsmässan

Örebro universitet har studier som leder till jobb. 9 av 10 av våra studenter får jobb inom ett år efter examen, och en av tre får jobb redan under studietiden. Vad du än drömmer om att jobba med efter din utbildning, börjar möjligheterna här på Örebro universitet.

Det självklara valet för din framtida karriär

Tack vare den nära kopplingen till arbetslivet har du ett försprång när du kommer ut på arbetsmarknaden. När du pluggar på Örebro universitet finns många möjligheter för dig som vill ta nästa kliv i karriären redan under studietiden. Här kan du söka jobb och uppdrag via studenternas egen platsbank, få en mentor från arbetslivet som coachar dig i din utveckling, vara studentambassadör och utforska möjligheterna att driva eget som företagare, för att nämna några möjligheter. Läs mer om karriär och framtid och hur vi hjälper dig på vägen till ditt drömjobb.

Så tycker tidigare studenter om Örebro universitet

Läkaren Indy.

Indy – ST-läkare verksamhetsområde urologi

Arbetsplats: Universitetssjukhuset Örebro 
Program hon läste: Läkarprogrammet

Stadens bästa dansgolv på Campus

Det finns många fördelar med Örebro som studentstad! Introduktionen för alla nya studenter var bland det roligaste jag har varit en del av, både som ny student och fadder. På universitetet finns också ett rikt studentliv med olika studentföreningar och stans bästa dansgolv mitt på Campus Örebro. Jag älskade den familjära känslan som jag upplevde på universitetet bland alla studenter tack vare att staden är mindre och universitetet lite yngre.

Välj något som är roligt

Det enkla och bästa tipset när du ska välja utbildning är att välja något som du tycker är roligt! Bläddra lite i olika programkataloger och ha ett öppet sinne om vad som skulle passa dig. Prata gärna med någon som jobbar med det du själv vill göra i framtiden. Ha inte för bråttom med att välja utbildning och låt inte någon annan bestämma vad du ska läsa!

Marcus Systems Safety Engineer.

Marcus – Systems Safety Engineer

Arbetsplats: Saab Dynamics 
Program han läste: Civilingenjör industriell ekonomi

Nya vänner och nya minnen

Efter gymnasiet ville jag börja plugga på ett universitet i en annan stad än min hemort. Efter att ha kollat runt på olika städer och lärosäten kändes Örebro som ett mycket bra val. Exakt vad det var jag föll för vad gäller staden kan jag inte riktigt sätta fingret på. Många som pluggar här har flyttat hit precis som jag, på så sätt är det lätt att träffa nya vänner. Jag bor kvar här efter studierna och har inte minsta planer på att flytta härifrån. Det måste väl ändå tyda på att magkänslan hade rätt?

Den lilla storstaden

Staden erbjuder mycket aktiviteter, oavsett om du föredrar en utekväll på stan för att fira en avklarad tenta eller om du vill ta en kaffe på något trevligt fik för att ta en paus i pluggandet. Något jag själv uppskattar mycket med staden är också närheten som erbjuds till skog och fina naturområden. Med cykelavstånd till det mesta i stan är det lätt att ta sig dit du än önskar.

Kommunikatören Maria.

Maria – Communication Lead, Commercial Operations

Arbetsplats: Volvo Cars
Program hon läste: Medier, kommunikation och PR 

Ta vara på alla möjligheter

Jag fick snabbt ett jobb efter examen men efter ett halvt år blev jag kontaktad att leda kommunikationen för ett projekt inom måleribranschen. Möjligheten kom från en tidigare praktikplats så tips; alla kontakter med branschen kan bli en möjlighet. Efter två år började jag arbeta med PR och kommunikation på Volvo Cars. Nu 5,5 år senare är jag fortfarande kvar på huvudkontoret och leder kommunikationen, internt och externt inom vår kommersiella organisation. Så det har verkligen varit en spännande resa!

Engagera dig i studentlivet

Dra nytta av det fulla studentlivet och engagera dig även utanför studierna. Social kompetens är en viktig del och något jag haft en enorm nytta av under min karriär. Jag engagerade mig i studentkåren och universitetets arbetsmarknadsmässa vilket gav mig mer praktiska färdigheter, många vänner och härliga minnen.

Personalvetaren Julia.

Julia – Design Project Manager

Arbetsplats: Spotify, New York
Program hon läste: Personalvetarprogrammet

En härlig gemenskap

Alla elever och professorer, det är en härlig gemenskap i alla byggnader. Jag gillar även att staden inte för liten eller för stor. Vilket för gör att det både finns studentliv men även saker att göra utanför universitet! En perfekt mix för de som flyttar för studier.

Det viktigaste är att studera något man tycker låter kul

Jag läste mycket på hemsidan om de olika programmen och pratade med vänner som även de hade studerat Personalvetarprogrammet. Jag tycker att det viktigaste är att studera något man tycker låter kul och intressant, för att ha motivation till studierna men även arbete inom området i framtiden.

Hur är studentlivet i Örebro?

Introduktionen på Örebro universitet

Utöver att studier och tentaplugg är studentlivet en självklar del av att plugga på universitetet. I Örebro finns ett roligt studentliv med något som passar alla. Kanske vill du gå med i en förening, engagera dig i studentkåren, tävla i beerpong, träna på Campusgymmet, skaka loss på dansgolvet eller hänga med vännerna i studentlägenheten. Vilken typ av studentliv längtar du efter?

På Örebro universitet pluggar du på ett av tre campus beroende på vilken utbildning du läser. De allra flesta håller till på Campus Örebro, som är vårt största campus med närmare tio byggnader, en längd på över en kilometer långt och tio minuter med cykel från Örebros mest centrala delar. Om du vill plugga till läkare kommer du att ha den största delen av din undervisning på Campus USÖ ett stenkast från sjukhuset, och vill du utbilda dig på Restaurang- och hotellhögskolan kommer du att tillbringa mycket tid på Campus Grythyttan omgiven av inspirerande natur.

Oavsett vilket campus du är på, kommer du få chansen att träffa studenter från både ditt program och andra utbildningar. Studenter som du inte bara kommer hänga med under dina studieår, utan som även blir vänner för livet.

Sveriges roligaste introduktion

Studenter på Sveriges roligaste introduktion

Vi vågar påstå att vi har Sveriges roligaste introduktion. Åtminstone om vi ska tro våra studenter. När du är ny student i Örebro får du en tre veckor lång introduktion där du lär känna din nya stad och ditt universitet. Dessutom träffar du en massa nya människor som just har börjat plugga, precis som du, och som vill lära känna nya vänner i en ny stad.

Att vara ny i en stad och ny på universitetet kan kännas läskigt. Därför är introduktionen ett bra sätt att träffa andra som är i samma situation som du. Under introduktionen får du även en massa nyttiga tips som kommer hjälpa dig att komma igång med studierna.

Hur är det att bo i Örebro?

Studenter i ett av Örebros naturområden

Att bo i Örebro är att bo med studier nära till allt. Enligt våra studenter tar det 10 minuter med cykeln oavsett vad du vill uppleva: campus, shopping, kultur, restauranger, nattklubb eller skog och mark. Här finns både myllrande stadsliv och natursköna områden på cykelavstånd eller en kort bussresa från varandra. Det gör att du har nära till ett varierat studentliv med livskvalitet.

Örebro är en av Sveriges största städer och ett centrum för kultur och sport. Mitt i staden tronar det anrika slottet som bär på mer än 700 år gammal historia, och genom Örebro ringlar Svartån som rinner ut i Sveriges fjärde största sjö Hjälmaren. Ett stenkast från Örebro breder Kilsbergen ut sig, eller De blå bergen som de också kallas. Trots sitt läge relativt söderut i Sverige, är Örebro en perfekt vinterstad med stora möjligheter till att åka både längdskidor och skridskor. Året runt finns en levande stadskärna med caféer och butiker, inte minst i mysiga Wadköping en kort promenad från slottet intill vackra Stadsparken.

Sveriges mest centrala studentstad

En tjej som tittar ut från en dörr på ett tåg

Visste du att Örebro är Sveriges demografiskt mest centrala stad? Inom en radie av 30 mil från Örebro bor 70% av Sveriges befolkning. Med ett så centralt läge är det en unik studentstad där du aldrig har särskilt långt till vare sig storstadspuls eller naturupplevelser. Det är enkelt att hoppa på tåget och bussen till många av Sveriges största städer och på en kvart når du flygplatsen som tar dig till platser över hela världen.

Örebro är centrum för flera myndigheter och här finns många företag, stora som små. Det ger dig som student många möjligheter till studentuppdrag, praktik och en karriär när du avslutat studierna. Dessutom är det lätt att pendla och du når många fler arbetsgivare inom några få mils avstånd.

Är det lätt att få bostad i Örebro?

Studentbostad i Örebro.jpg

I Örebro är det lätt att få bostad som ny student. Du kan bo i studentkorridor, egen lägenhet eller hyra ett rum som inneboende. Flera av våra studentbostäder hittar du precis bredvid campus och många når du en kort promenad eller cykeltur bort.

Som ny student kan det kännas stressande att skaffa bostad, men oroa dig inte. I Örebro finns både bostadsgaranti och akutboende, som hjälper dig att skaffa bostad när du ska börja plugga. Ett smart tips är att ställa dig i bostadskö redan nu, så är du redo när du ska börja leta studentboende.

Hur är det att plugga i Grythyttan?

Studentbostad i Örebro.jpg

Ett campus som andas mat och dryck, studenter som delar liknande intressen och en härlig gemenskap är vad som kännetecknar Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Här kan du välja att läsa på några av landets främsta utbildningar inom restaurang och gastronomi. Du blir en del av en alldeles speciell miljö med förutsättningarna att utvecklas mot din framtida yrkesroll. I Grythyttan pluggar du nära naturen. Plocka svamp till kvällens middag, bada i sjön efter föreläsningen eller bara njut av närheten till naturen.

En student står utomhus på campus.

Vad ska jag plugga?

Det är inte alltid lätt att veta vad du vill bli och vad du ska plugga. Här hittar du tips och råd för hur du kan tänka när du väljer utbildning.

Ett bildcollage med foton av åtta forskare.

Våra forskare är dina lärare

Som student på Örebro universitet får du ta del av kunskap som bygger på rykande aktuell forskning. Våra forskare är nämligen dina lärare.