Kom ihåg att tacka ja till din studieplats senaste fredag 21 juli

Två studenter på Örebro universitet med biblioteker i händerna.

Första urvalet är klart inför höstterminen och de som sökt en utbildning har fått sitt antagningsbesked.
– Håll utkik i skräpposten och glöm inte att tacka ja för att behålla din plats, tipsar studievägledare Peter Kjellström.

Sista svarsdag 21 juli

Du hittar ditt antagningsbesked på Antagning.se. Kom ihåg att tacka ja till din plats senast den 21 juli.

Sen anmälan

Du kan fortfarande söka en del av våra utbildningar som startar hösten 2023 på Antagning.se.

Ny student?

Här hittar du fler frågor och svar om att börja studera vid Örebro universitet.

Nära 15 000 personer har fått besked om att de antagits till en utbildning vid Örebro universitet. Av dem är ungefär 4 500 antagna till ett program. Läkarprogrammet, Juristprogrammet och Kriminologiprogrammet är de tre utbildningar som lockat flest sökande inför höstterminen 2023 – tätt följda av Socionomprogrammet och Psykologprogrammet.

– Du hittar ditt antagningsbesked på Antagning.se. Kom ihåg att du behöver tacka ja senast den 21 juli för att behålla din studieplats, säger Peter Kjellström.

Många frågor om reservlistan

Som studievägledare vid Örebro universitet får han ofta frågor om vad som gäller för den som får besked om att man står på reservplats. Många vill veta hur stor chansen är att komma in som reserv.

– Det är väldigt svårt att svara på, eftersom det beror på hur många som tackar nej till sin plats. Mitt råd är att kontakta studievägledaren för det program du har sökt och fråga hur det brukar se ut, säger han.

Vissa undrar också om chansen att komma in som reserv ökar om man ser till att vara på plats första dagen på terminen, i hopp om att någon av de antagna inte dyker upp.

Peter Kjellström

Peter Kjellström, studievägledare vid Örebro universitet.

– Svaret är nej! Vi går efter reservlistan och kommer att höra av oss via e-post eller telefon till den som står näst på tur, berättar Peter Kjellström.

Håll koll på skräpposten

För den som tackar ja till sin utbildningsplats är nästa steg att registrera sig vid sitt lärosäte. Det gör man ungefär en vecka innan terminsstart. Det är först när du registrerat dig på din utbildning som du säkrat din studieplats. Informationen skickas ut via e-post.

– Det händer att våra utskick hamnar i skräpposten, så glöm inte att hålla utkik även där.

En annan vanlig fråga från nya studenter handlar om hur pass mycket man ska räkna med att vara på plats på campus när studierna väl startar.

– Våra utbildningar är i huvudsak campusbaserade. Även om inte alla moment är obligatoriska så missar du mycket om du inte är här – inte minst när det gäller information, att kunna hjälpa varandra i vardagen och ta del av studentlivet. Så räkna med att du behöver vara på plats, säger Peter Kjellström.

Höstterminen startar den 28 augusti 2023.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Terése Classon Sundh/Anna Lorentzon