Nu startar höstterminen: "Ser fram emot gemenskapen –  och att plugga och bli smart"

Studenter på Novatorget.

Studenter och faddrar samlas på Novatorget.

Tusentals nya studenter välkomnas till Örebro universitet när höstterminen 2023 startar.
– För mig var introduktionen en otrolig upplevelse och jag hoppas kunna bidra till att alla nya studenter ska känna samma sak, säger Eric Lindberg som representerar kårsektionen GIH.

Läs mer om introduktionen för nya studenter vid Örebro universitet.

Omkring 3 000 nya studenter börjar studera på ett av Örebro universitets 85 program och ungefär 1 000 börjar läsa fristående kurser. Under de första veckorna pågår välkomstföreläsningar, campusvandringar och aktiviteter som kårsektionerna och universitetet arrangerar.

"Roligt att träffa nya människor"

Hanna Ljungsten från Örebro ska gå programmet Medier, kommunikation och PR.

– Det ska bli så roligt att träffa massa nya människor och att få läsa ett ämne som jag verkligen är intresserad av. Jag driver ett eget företag, så jag hoppas få användning av mina kunskaper till det, säger hon.

Hanna Ljungsten och Victoria Sestan.

Hanna Ljungsten och Victoria Sestan.

Victoria Sestan från Nyköping anlände till sin nya hemstad Örebro i fredags och ser även hon fram emot att lära känna nya människor.

– Jag ska läsa Kandidatprogrammet i samhällsanalys och har som mål att bli polis, berättar hon.

Ser fram emot gemenskapen

Olle Eriksson kommer från Sandviken och har redan hunnit bo och jobba i Örebro i ett år. Nu ser han fram emot att läsa Ekonomiprogrammet vid Örebro universitet.

– Jag hoppas att jag ska lära känna många nya människor. Gemenskapen är något jag ser fram emot, säger han.

Olle Eriksson och Ludvig Broberg.

Olle Eriksson och Ludvig Broberg.

Han får medhåll av Ludvig Broberg, som ska gå programmet Civilingenjör, datateknik vid Örebro universitet. Han kommer från Täby och flyttade hit från Göteborg – igår kväll.

– Jag hoppas också på mycket gemenskap. Och förstås att få plugga och bli smart, säger han.

Vill bidra till att alla får en bra start

Stephanie Ssemwogerere pluggar sociologi och är fadder för Sobra, som samlar studenter inom institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap.

– Jag ser fram emot att träffa folk och lära känna alla nya studenter. När jag var ny på universitetet hjälpte faddrarna mig att känna att jag hörde till. Nu vill jag vara med och se till att alla nya studenter får en bra start.

Vad har du för tips till nya studenter?

– Ha ett öppet mindset till det mesta, så hinner du uppleva och vara med om mycket. Alla aktiviteter inom introduktionen är väldigt roliga och innebär en chans att lära känna folk.

Eric Lindberg och Stephanie Ssemwogerere.

Eric Lindberg och Stephanie Ssemwogerere.

Eric Lindberg läser till gymnasielärare i engelska och idrott. Han representerar kårsektionen GIH och ser fram emot introduktionsveckorna.

– Det finns så himla mycket som är roligt. För mig var introduktionen en otrolig upplevelse och jag hoppas kunna bidra till att alla nya studenter ska känna samma sak. Det bästa är att få lära känna alla nya – det är så kul att de har valt att läsa här i Örebro.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Asplund