Örebro universitet lanserar AI-podd om forskning

Musik och maskulinitet, besvärliga magar, föroreningar – och kriminalitet. Det är några teman i Örebro universitets nya podd GPT Chats: Academia meets AI som lanseras i veckan.
Du kan ta del av GPT Chats: Academia meets AI via Spotify eller Apple podcasts.
Här hittar du alla poddar från Örebro universitet.
– Podden är engelskspråkig och riktar sig till alumner och andra nyfikna som vill veta mer om forskning och hur den påverkar världen runt omkring oss, säger Tim Stubbings, alumnansvarig vid Örebro universitet och producent för den nya podden.
I de första sju avsnitten medverkar sju forskare från Örebro universitet som berättar– på djupet – om de utmaningar och möjligheter de möter, och om hur framtiden för forskningen inom deras område kan komma att se ut.
Intervjuas av AI-expert
Det som är unikt med GPT Chats är att intervjuerna inte genomförs av en människa, utan med hjälp av artificiell intelligens.
– Vi har skapat en AI-expert för varje forskare – laddad med insikter från deras publicerade artiklar – som kan ställa intelligenta, vänliga och nyfikna frågor i realtid. Det har resulterat i samtal som alltid är insatta, insiktsfulla och överraskande – och ibland lite dysfunktionella också, berättar Tim Stubbings.
"Underhållande – och överraskande mänskliga"
Varje avsnitt är runt 25 minuter långt. De första tre släpps på Spotify och Apple under vecka 28 och de resterande fyra avsnitten lanseras under vecka 29 till 32.
– Det handlar om allt från föroreningar och kriminalitet till besvärliga magar och maskulinitet och musik. Serien är en samling smarta, underhållande och överraskande mänskliga samtal, säger Tim Stubbings.
Här är de sju första avsnitten av GPT Chats: Academia meets AI
Avsnitt 1: Fishy Tales and Family Trees: Pollution's Long Reach
Vad kan små fiskar lära oss om föroreningar? Ganska mycket, faktiskt. I det här pilotavsnittet av GPT Chats: Academia meets AI pratar vi med professor Steffen Keiter om hur zebrafiskar hjälper oss att avslöja kemikaliers dolda effekter i vår miljö – från mikroplaster till giftiga arv som förs vidare mellan generationer. Ett djupt dyk i hur dagens föroreningar kan forma morgondagens liv – på sätt vi bara börjar förstå.
Avsnitt 2: Pain, Psychology, and the Power of Perception
Är smärta bara något som sitter i huvudet? Inte riktigt – men hjärnan spelar en huvudroll. Psykologen Sofia Bergbom förklarar hur våra tankar, känslor och stressnivåer påverkar hur vi upplever fysisk smärta. Vi pratar om varför vissa återhämtar sig snabbt medan andra fastnar, hur humör och inställning påverkar läkning, och varför bekräftelse av känslomässig smärta är ett kraftfullt terapeutiskt verktyg. En oväntad och insiktsfull blick på något vi alla känner – men sällan förstår.
Avsnitt 3: Invisible Influencers: Microbes and Your Mental Mojo
Kan magen verkligen prata med hjärnan? I det här avsnittet samtalar vi med Julia Rode vid Örebro universitet om vetenskapen bakom kopplingen mellan tarm och hjärna. Hon förklarar hur små mikrober i matsmältningssystemet kan påverka hur vi mår, tänker och hanterar stress – och vilken roll probiotika kan spela. För dig som någonsin undrat hur mage och hjärna samspelar, är detta ett avsnitt att lyssna på.
Avsnitt 4: Rewriting the Score: Music and Masculinity
Vad säger din spellista om vem du är – och hur du ser på världen? I det här avsnittet av GPT Chats: Academia meets AI medverkar sociologen och musikforskaren Sam de Boise. Han berättar om hur musik både speglar och formar föreställningar om maskulinitet, känslor och politik. Från varför viss musik uppfattas som mer "maskulin" till hur extremhögern använder digitala plattformar för att sprida ideologi – vi utforskar samspelet mellan musik, identitet och samhälle.
Avsnitt 5: Electric Dreams? The Winding Road to Sustainable Trucking
Hållbarhetsforskaren Sophie-Marie Ertelt guidar oss genom Europas strategi för godstransporter på väg – och pekar ut några hinder på vägen. Vi pratar om eldrivna lastbilar, politiska avvägningar och varför den till synes enkla leveransbilen kan vara en klimatfråga att räkna med. Med värme och tydlighet visar Sophie-Marie att verklig förändring inte bara handlar om nya fordon – utan om nya sätt att tänka.
Avsnitt 6: Gut Instincts: Rethinking How We Detect and Treat IBD
Tänk om vi kunde förutsäga vem som kommer att få Crohns sjukdom eller ulcerös kolit – och till och med stoppa det innan det börjar? Vi träffar professor Jonas Halfvarson, ledande expert på inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Vi pratar om avföring, precisionsmedicin och framtiden för IBD-forskning. För dig som är vetgirig, forskarintresserad – eller bara har en känsla av att hälsa handlar om mer än ytan.
Avsnitt 7: The Curious Case of ‘What Causes Criminality?’
Vad får egentligen en människa att begå ett brott? I säsongsfinalen av GPT Chats: Academia meets AI pratar vi med kriminologen Amber Beckley om den ibland oväntade forskningen kring brottsligt beteende – och det är inte som på tv. Vi diskuterar barndomsupplevelser, skolsystem och varför människor kan förändras. Med insikter från decennier av data ger Amber ett hoppfullt perspektiv på hur vi förstår – och kan förebygga – brott.
Text: Anna Lorentzon