Studenter testade affärsidéer på investerare

1/8

Enklare upptäckt av giftiga kemikalier, AI som stöder kursutvärderingar och måltidsarrangemang för ökad hållbarhet, minskad ensamhet och bättre lönsamhet. Det var affärsmodeller som studenter på Örebro universitet fick presentera för investerare.

– Vi har en fördel gentemot andra aktörer. Vi kommer inifrån universitetsvärlden, har kontakter och samarbetar med universitetet. Vi är inte en utomstående aktör som försöker sälja tjänster som är svåra att använda. Så sammanfattade Alfred Vikström och Hayssam Al Safar sin affärsidé Pulse, som ska hjälpa lärare på universitet att göra kursutvärderingar på med hjälp av AI och ett lättanvänt datasystem.

Ambitionen är att öka antalet kursutvärderingar som genomförs och göra så att dessa bidrar till utvecklingen av kurser. Idag färdigställs mindre än var tredje kursutvärdering.

Den AI-genererade tjänsten Pulse var först ut på det pitch-event som arrangerades 16 oktober. Tre grupper av studenter fick presentera sig och sin idé.

Affärsidéer utifrån forskning

– Vi vill ge talanger stöd att utveckla affärsidéer, kopplade till forskning som bedrivs vid universitetet, säger Ravi Teja Chadalavada, innovationsrådgivare på Örebro universitet holding AB och själv innovatör i bolaget QTPIE, som nyligen lyftes fram av Time Magazine på deras lista ”Best inventions 2025”.

Pitch-dagen är en del av det EIR-program som drivs på Örebro universitet. EIR står för ”Entrepreneur in residence” och är en term som oftast används för att beskriva en person som bidrar med sin expertis i ett startup-företag eller riskkapitalbolag. Syftet är att föra en affärsidé eller ett företag framåt och undersöka vad som bör bli nästa steg.

Hållbarhet, hälsa och gemenskap

– Vi kan ta tillvara mötesplatsen runt bordet och bidra till minskad klimatpåverkan, ökat välmående och minskad ensamhet. Zhwan Jala presenterade ”Framtidens bord”, en affärsidé för att hjälpa restauranger att hitta kunder som vill möta andra människor över en billig, hållbar och näringsrik måltid.

– Framtidens bord handlar inte bara om mat, det handlar om gemenskap. Tänk dig en eftermiddag där du sätter dig vid bordet för att äta, och kan gå därifrån efter en god måltid med nya vänner, fortsatte hennes kollega Ahmad Jaber.

Grundidén kommer från Ute Walter, som är docent och lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet. Hennes idé kopplades ihop med Ahmad Jaber och Zhwan Jala efter att de svarat på en annons där holdingbolaget sökte entreprenörer.

Hittar fler farliga kemikalier

Sist ut var Agnes Vestling och Sandrella Wilhelmsson med testmetoden CleanTrace, som hittar fler PFAS-kemikalier än dagens metoder. Utan dyrbara ombyggnader av laboratorier kan farliga ämnena upptäckas med hjälp av en metod som tagits fram vid Örebro universitet.

– CleanTrace gör avancerad vetenskap till en enkel och skalbar lösning, praktiskt tillämpbar för vanliga laboratorier. Det är ”Plug and play”; den fungerar ihop med befintlig utrustning, kan spridas globalt och ligger i linje med EUs kommande riktlinjer för PFAS, förklarade Agnes Vestling.

Tydlig affärsmodell

Mattias Jonsson, investeringsansvarig på holdingbolaget, gillade idén och såg möjligheterna. Hans medskick handlade om upplägget på presentationen och vilka investeringar som krävs i vilka skeden:
– När ämnet är komplicerat måste man vara tydlig med affärsmodellen. Investeraren som blir nyfiken vet att de måste grotta ner sig i ämnet efteråt. Var tydliga från början med vilken summa man behöver för att ta nästa steg och beskriv det.

– När ni har identifierat ett problem, utveckla argumenten. Varför ska man bry sig om det här problemet? Sedan måste man snabbt komma till hur mycket bättre det kan bli, sammanfattade Victor Sunnliden, VD på Inkubera, till alla entreprenörer som presenterat idéer.

Studenterna kommer arbeta vidare med affärsidéerna med stöd av Örebro universitet holding AB.

Text: Björn Sundin
Foto: Björn Sundin