”Vetenskaplig mobilitet främjar internationellt samarbete och breddar våra perspektiv”

Matteo Gentile (Bielefelds universitet) och Karin Blad (Örebro universitet) deltog i den första sommarkonferensen för NEOLAiA Law Network i Örebro.
NEOLAiA Law Networks första sommarkonferens visar hur samarbetet stärker rättsvetenskapliga forskare över hela Europa med ett internationellt perspektiv.
– Att samarbeta med forskare från andra länder hjälper mig att hantera juridiska frågor som rör flera länder mer effektivt, säger Matteo Gentile, forskare från Bielefelds universitet, som deltog i konferensen i Örebro.
NEOLAiA Law Network (NLN) grundades för att skapa en plattform för samarbete mellan rättsvetenskapliga forskare vid NEOLAiA:s partneruniversitet. NLN gör det inte bara möjligt för forskare att samarbeta över nationsgränser – det ger dem också ett internationellt perspektiv på det egna arbetet.
Den första sommarkonferensen för NEOLAiA Law Network i Örebro var ett viktigt steg på vägen. Över 50 forskare från universiteten i Örebro, Salerno, Jaén, Suceava, Bielefeld, Tours, Nicosia och Reykjavik samlades under två dagar för att diskutera forskningsperspektiv på gemensamma konstitutionella traditioner i EU och nya undervisnings- och lärandemetoder inom juridik med AI.
Värdefull chans till akademiskt utbyte
Det var första gången som nätverkets internationella medlemmar möttes fysiskt. En stor framgång, enligt Karin Blad, forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet.
– Att höra andra forskares perspektiv på såväl nationell rätt som vår gemensamma EU-rätt är alltid värdefullt. Vi behöver främja internationellt samarbete och bredda våra perspektiv genom vetenskaplig mobilitet. Och när vi samarbetar är det alltid mer produktivt att träffas fysiskt, det är därför vi har organiserat den här konferensen, säger hon.

Konferensen är starten på en mer intensiv period för nätverket, där forskarna också ska börja koppla ihop sina forskningsprojekt.
Karin Blad är universitetslektor vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap vid Örebro universitet och forskar om associationsrätt och obeståndsrätt. Hon satt i konferensens organisationskommitté och menar att NEOLAiA Law Network innebär en viktig möjlighet för akademiskt utbyte.
– Det är alltid givande att träffa forskare från andra länder, eftersom många av de rättsregler vi har påverkas av EU-lagstiftning. Det ger en bra utgångspunkt för att tala om skillnader och likheter mellan våra nationella rättsordningar. EU förenar oss därför som internationella forskare över nationsgränserna.
Karin Blad förklarar att yngre forskare är särskilt viktiga inom NLN. Syftet är att uppmuntra dem att tidigt i karriären bygga internationella nätverk.
Knyter samman universitet med stark regional förankring
Matteo Gentile är en av de yngre forskarna som har stor nytta av nätverket NLN. Han är doktorand i juridik vid Bielefelds universitet.
– Jag skriver min avhandling om miljörätt, som visserligen baseras på tysk rätt, men är starkt påverkad av EU-lagstiftning. EU:s lagar utgör grunden som medlemsländerna, inklusive Tyskland, har anpassat sig till. Det visar hur internationaliseringen direkt formar min forskning.

Matteo Gentile reste till Örebro för att delta i NLN-konferensen både som deltagare och för att hålla en presentation.
– Internationellt samarbete innebär att jag kan hantera gränsöverskridande juridiska utmaningar mer effektivt genom att samla olika typer av expertis.
Utöver sin presentation om konstitutionella mekanismer i Italien och Tyskland och sitt deltagande i en debatt om AI i akademisk undervisning, höll han också en föreläsning om tysk miljörätt och återanvändning av gruvområden. Bra exempel på juridiska ämnen som väcker intresse över nationsgränser.
Matteo Gentile är övertygad om att NEOLAiA ger universiteten ett värdefullt internationellt nätverk.
– NEOLAiA-plattformen kopplar regional forskning till en bredare europeisk kontext, vilket ökar dess genomslag. Vi är inte Berlin, vi är Bielefeld. Det är Örebro, inte Stockholm. Universiteten i alliansen har ofta en stark regional förankring, men NEOLAiA hjälper dem att lyfta blicken. Samarbetet främjar kunskapsutbyte mellan olika regioner och stärker deras samlade genomslag.
I framtiden hoppas han att nätverk som det här kommer att utvecklas vidare.
– Jag ställer mig helt bakom idén att hålla konferensen regelbundet i olika länder för att säkerställa brett deltagande. Nätverket bygger gränsöverskridande relationer och uppmuntrar till olika perspektiv som berikar den rättsvetenskapliga forskningen. Utbyten med forskare från hela Europa kan leda till genombrott och djupare reflektion över det egna arbetet, säger Matteo Gentile.
Varför är det internationella samarbetet inom NLN viktigt för dig?
Forskning utvecklas genom samarbete och kollegialt utbyte. Inom NLN träffar jag forskare som jag annars aldrig skulle möta. Här lyfts enskilda frågor till större diskussioner där vi kan jämföra och fördjupa den juridiska förståelsen. Varje möte bidrar till att vässa idéer, skapa allianser och omsätta insikter till handling.
Karin Blad
NEOLAiA Law Network ger mig kontakt med forskare som är viktiga för min fortsatta karriär. Det är en fantastisk möjlighet att utbyta tankar med jurister från olika länder och vetenskapliga bakgrunder – och därmed olika perspektiv. Att presentera min forskning i en sådan miljö är utmanande – särskilt eftersom det sker på ett annat språk än jag är van vid – men det skärper min förståelse för mitt eget arbete.
Matteo Gentile
NEOLAiA (från grekiskans ord för ungdom) är en allians av nio unga europeiska universitet med stark regional förankring och goda rankingar.
Den första sommarkonferensen för NEOLAiA Law Network hölls 19–20 maj 2025 vid Örebro universitet. Konferensen ska hållas en gång om året vid alliansens olika universitet.
Efter varje konferens planerar nätverket att ge ut en gemensam publikation om de diskuterade ämnena för att säkra det långsiktiga kunskapsutbytet inom forskarsamhället.
Text: Julia Baumann
Foto: Julia Baumann
Översättning: Anna Lorentzon