Cecilia Magnusson Sporre
Cecilia Magnusson Sporre Befattning: Universitetsadjunkt Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: Y2VjaWxpYS5zcG9ycmU7b3J1LnNl
Telefon: 019 302012
Rum: K1113
Om Cecilia Magnusson Sporre
Cecilia Magnusson Sporre är universitetsadjunkt i måltidskunskap och disputerad inom samma ämnesområde. Hon har en gedigen yrkesbakgrund som kock, vilket ger hennes undervisning en stark förankring i praktiskt kunnande och professionell köksverksamhet. För närvarande är hon verksam vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan (RHS), där hon undervisar i gastronomikurser inom programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör. Hennes arbete är inriktat mot gastronomi och hantverkskunskap, med särskilt fokus på pedagogik och praktiskt lärande i köksmiljö.
Forskning
I sin avhandling Måltidsgörarens utmaningar (2015) belyser Cecilia komplexiteten i det professionella måltidsarbetet och de möjligheter som uppstår i mötet mellan människor, utförande och måltidens olika dimensioner. Genom ett praktikteoretiskt perspektiv undersöker hon hur kunskap skapas i det vardagliga arbetet med måltider och vilka utmaningar och möjligheter detta innebär.
Hennes forskningsintresse tar utgångspunkt i begreppen Den medvetna måltiden och FAMM (Five Aspects Meal Model), där måltidens sammansättning, kontext och upplevelse betraktas som en helhet. Hennes intresseområden fokuserar särskilt på mjuka värden i måltidsgörandet, hållbart måltidsskapande och måltidens roll i samhället.
Undervisning
I undervisningen kombineras teoretiska perspektiv med praktiska moment för att främja en helhetsförståelse av måltiden. Undervisningen kännetecknas av ett studentcentrerat och utforskande arbetssätt där reflektion, kreativitet och hantverksmässig kompetens står i centrum. Köket är en pedagogisk arena där lärande sker genom praktiskt görande – en plats där teori och praktik samverkar för att skapa ny förståelse och utveckla yrkesidentitet.
Cecilia har flera års erfarenhet av undervisning inom kostvetenskap vid Göteborgs universitet, där hon undervisat i kurser såsom gastronomi, måltidsservice, dietetik med tillämpning, livsmedelsvetenskap samt handlett kandidatuppsatser och varit ansvarig för praktikkurser. Denna bredd ger henne en stark ämnesdidaktisk grund och ett tvärvetenskapligt perspektiv på måltiden.
Samarbeten
Cecilia är även aktiv i samverkan med aktörer inom både privat och offentlig måltidsverksamhet samt livsmedelssektorn.
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Magnusson Sporre, C. , Wennström, S. & Wellton, L. (2025). Gastronomic Variables: A Framework for Design and Quality Assurance of Food Dishes, Meals, and Menus. Journal of Culinary Science & Technology. [BibTeX]
- Prell, H. & Magnusson Sporre, C. (2023). The Swedish School Meal Heritage: Memories of Food, Taste, and Commensality. Acta Ethnographica Hungarica, 68 (1), 229-246. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. (2017). Enjoy!: Enhancing Meals in the Swedish Public Sector. Journal of Culinary Science & Technology, 15 (3), 239-258. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. (2015). The complexity of making a conscious meal: a concept for development and education. Journal of Culinary Science & Technology, 13 (3), 263-285. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. (2012). Den medvetna måltiden. Magasinet för Vård & Vetenskapen – en skrift från universitetssjukhuset Örebro och Örebro Universitetet (3), 10-11. [BibTeX]
Böcker
- Erlanson-Albertsson, C. & Magnusson Sporre, C. (2009). Kokbok för hjärnan. Västerås: Ica. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. & Klein, Ö. (2004). Alla hjärtans recept: tid att äta, tid att jobba, tid att leva: en bok för dig som vill må bra både på jobbet och hemma. Stockholm: MOW. [BibTeX]
- Frääs, M. , Magnusson Sporre, C. , Petersson, H. & Steen, P. (2002). Kokbok för jäktade singlar och andra hungriga små hushåll: recept från Restauranghögskolan i Grythyttan. Bromma: Ordalaget. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. (2001). Svensk Smak Tokyo: Vol. 2.. . [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. (2000). Svensk Smak Tokyo: Vol. 1.. . [BibTeX]
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Magnusson Sporre, C. (2015). Måltidsgörarens utmaningar: komplexiteten i det medvetna måltidsgörandet. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro university. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Magnusson Sporre, C. & Palojoki, P. (2024). Lärande om matlagning och måltidsskapande. I: Christina Berg; Christel Larsson; Päivi Palojoki, Människors möte med mat och måltider (ss. 209-229). Stockholm: Liber. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. & Palojoki, P. (2024). The Conscious Meal Model: A Tool for Students to Highlight Challenges in Sustainable Meal Planning. I: Lotte Wellton; Lars Eriksson; Åsa Öström; Ute Walter; Jonatan Leer, Revealing Meals (ss. 50-71). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. & Prell, H. (2021). Från pölsa till piroger: det svenska skolmatsarvet. I: Anita Synnestvedt; Monica Gustafsson, Matarv: berättelser om mat som kulturarv (ss. 216-234). Stockholm: Carlsson Bokförlag. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Magnusson Sporre, C. & Palojoki, P. (2023). Educating professionals fit for the future: Applying the Conscious meal model in food services. I: Kajsa Hult; Henrik Scander; Joachim Sundqvist; Lotte Wellton, Tore Wretman Symposiet Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022. (ss. 80-81). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Prell, H. & Magnusson Sporre, C. (2022). The Swedish School Meal Heritage: Memories of Food, Taste and Togetherness (or not). I: Abstract Book Conference on school meals, Bergen 8 - 10 June 2022. Konferensbidrag vid Conference of School Meals, Bergen, Norway, June 8-10, 2022. (ss. 13-14). [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. & Jonsson, I. M. (2015). Swedish chefs' reflections on how to create, cook and present a conscius meal. I: Charles Feldman & Douglas Murray, A selected anthology of manuscripts on opportunities and challenges for food and eating in society. Konferensbidrag vid International Conference on Culinary Arts and Sciences IX (ICCAS), Montclair State University, USA, June 3-5, 2015. (ss. 100-107). Montclaire NJ: The College of Education and Human Services. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. (2013). The Five Aspects Meal Model, FAMM: From Michelin Guide to public meal sector. I: S. Rodrigues, H. Á. Marques, B. Franchini, D. Dias, Culinary Arts and Sciences Global, Local and National Perspectives. Konferensbidrag vid International Conference on Culinary Arts and Sciences VIII, Global, Local and National Perspectives, ICCAS 2013, Porto, Portugal, June 19-21, 2013. (ss. 188-197). Porto: [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. (2012). Den medvetna måltiden. Konferensbidrag vid Matkulturnätverkets fokusdag. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. & Jonsson, I. M. (2012). "The Conscious Meal": ideas for studies in a PhD-thesis. Konferensbidrag vid International Federation for Home Economics (IFHE), XXII World Congress, Global Wellbeing, Melbourne, Australia, July 16-21, 2012. Melbourne, Australia: [BibTeX]
Manuskript
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. Enjoy! Enhancing Meals in the Swedish Public Sector. [BibTeX]
Övrigt
- Magnusson Sporre, C. & Prell, H. (2021). Skolmat genom tiderna. Göteborgs universitet. [BibTeX]