Cecilia Sporre
Cecilia Sporre Befattning: Universitetsadjunkt Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: Y2VjaWxpYS5zcG9ycmU7b3J1LnNl
Telefon: 019 302012
Rum: K1113
Om Cecilia Sporre
Cecilia Magnusson Sporre är universitetsadjunkt i måltidskunskap och disputerad inom samma ämnesområde. Hon har en gedigen yrkesbakgrund som kock, vilket ger hennes undervisning en stark förankring i praktiskt kunnande och professionell köksverksamhet. För närvarande är hon verksam vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan (RHS), där hon undervisar i gastronomikurser inom programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör. Hennes arbete är inriktat mot gastronomi och hantverkskunskap, med särskilt fokus på pedagogik och praktiskt lärande i köksmiljö.
Forskning
I sin avhandling Måltidsgörarens utmaningar (2015) belyser Cecilia komplexiteten i det professionella måltidsarbetet och de möjligheter som uppstår i mötet mellan människor, utförande och måltidens olika dimensioner. Genom ett praktikteoretiskt perspektiv undersöker hon hur kunskap skapas i det vardagliga arbetet med måltider och vilka utmaningar och möjligheter detta innebär.
Hennes forskningsintresse tar utgångspunkt i begreppen Den medvetna måltiden och FAMM (Five Aspects Meal Model), där måltidens sammansättning, kontext och upplevelse betraktas som en helhet. Hennes intresseområden fokuserar särskilt på mjuka värden i måltidsgörandet, hållbart måltidsskapande och måltidens roll i samhället.
Undervisning
I undervisningen kombineras teoretiska perspektiv med praktiska moment för att främja en helhetsförståelse av måltiden. Undervisningen kännetecknas av ett studentcentrerat och utforskande arbetssätt där reflektion, kreativitet och hantverksmässig kompetens står i centrum. Köket är en pedagogisk arena där lärande sker genom praktiskt görande – en plats där teori och praktik samverkar för att skapa ny förståelse och utveckla yrkesidentitet.
Cecilia har flera års erfarenhet av undervisning inom kostvetenskap vid Göteborgs universitet, där hon undervisat i kurser såsom gastronomi, måltidsservice, dietetik med tillämpning, livsmedelsvetenskap samt handlett kandidatuppsatser och varit ansvarig för praktikkurser. Denna bredd ger henne en stark ämnesdidaktisk grund och ett tvärvetenskapligt perspektiv på måltiden.
Samarbeten
Cecilia är även aktiv i samverkan med aktörer inom både privat och offentlig måltidsverksamhet samt livsmedelssektorn.
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Magnusson Sporre, C. , Wennström, S. & Wellton, L. (2025). Gastronomic Variables: A Framework for Design and Quality Assurance of Food Dishes, Meals, and Menus. Journal of Culinary Science & Technology. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. (2017). Enjoy!: Enhancing Meals in the Swedish Public Sector. Journal of Culinary Science & Technology, 15 (3), 239-258. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. (2015). The complexity of making a conscious meal: a concept for development and education. Journal of Culinary Science & Technology, 13 (3), 263-285. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. (2012). Den medvetna måltiden. Magasinet för Vård & Vetenskapen – en skrift från universitetssjukhuset Örebro och Örebro Universitetet (3), 10-11. [BibTeX]
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Magnusson Sporre, C. (2015). Måltidsgörarens utmaningar: komplexiteten i det medvetna måltidsgörandet. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro university. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Magnusson Sporre, C. & Jonsson, I. M. (2015). Swedish chefs' reflections on how to create, cook and present a conscius meal. I: Charles Feldman & Douglas Murray, A selected anthology of manuscripts on opportunities and challenges for food and eating in society. Konferensbidrag vid International Conference on Culinary Arts and Sciences IX (ICCAS), Montclair State University, USA, June 3-5, 2015. (ss. 100-107). Montclaire NJ: The College of Education and Human Services. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. (2013). The Five Aspects Meal Model, FAMM: From Michelin Guide to public meal sector. I: S. Rodrigues, H. Á. Marques, B. Franchini, D. Dias, Culinary Arts and Sciences Global, Local and National Perspectives. Konferensbidrag vid International Conference on Culinary Arts and Sciences VIII, Global, Local and National Perspectives, ICCAS 2013, Porto, Portugal, June 19-21, 2013. (ss. 188-197). Porto: [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. (2012). Den medvetna måltiden. Konferensbidrag vid Matkulturnätverkets fokusdag. [BibTeX]
- Magnusson Sporre, C. & Jonsson, I. M. (2012). "The Conscious Meal": ideas for studies in a PhD-thesis. Konferensbidrag vid International Federation for Home Economics (IFHE), XXII World Congress, Global Wellbeing, Melbourne, Australia, July 16-21, 2012. Melbourne, Australia: [BibTeX]
Manuskript
- Magnusson Sporre, C. , Jonsson, I. M. & Pipping Ekström, M. Enjoy! Enhancing Meals in the Swedish Public Sector. [BibTeX]