Lanserar ny AI-satsning för startups: ”Fantastisk möjlighet”

Mikael Klintberg.

Mikael Klintberg, co-director för AI Impact Lab.

AI Innovation of Sweden lanserar ett startup-program för att stödja startups som vill arbeta mer med AI, koppla ihop bolagen med partners och investerare, samt accelerera företagen genom att integrera dem som fullvärdiga partners till AI Innovation of Sweden.
– De kan dra nytta av den samlade AI-kompetensen inom AI Innovation of Sweden, säger Mikael Klintberg, co-director för AI Impact Lab.

AI Impact Lab är en nod inom AI Innovation of Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Nu lanserar AI Innovation of Sweden Startup-programmet, för att hjälpa till att sätta fart på det svenska AI-ekosystemet. Programmet fokuserar på att hjälpa relevanta svenska startups med kunskap om AI, kontakter som kan hjälpa dem att utvecklas och stöd för att växla upp verksamheten internationellt. 

Att stödja AI-startups är viktigt i sig, men också för samhället som helhet. 

– Startups må vara små till storleken men de spelar en avgörande roll för att skapa tillväxt och innovation i ekonomin. Genom att utbilda, koppla samman och matcha AI-startups med rätt aktörer kan vi påskynda tillämpad AI i Sverige och samtidigt skapa unikt värde för våra partners, säger Peter Kurzwelly, Startup Manager på AI Innovation of Sweden. 

Startup-programmet innehåller tre steg med olika erbjudande beroende på företagens mognadsgrad inom AI. 

Det första steget fokuserar på att utbilda startups inom AI och visa dem vad som är möjligt. Detta steg är öppet för alla startups och inkluderar tillgång till onlinekurser, öppna evenemang och workshops samt nätverksträffar och nyheter.

I det andra steget introduceras startups till partners och visas som en AI-startup på AI Innovation of Swedens officiella startup-lista. Här krävs att startups har en tillräcklig mognadsgrad inom AI och en beredskap att skala. I detta steg får företagen också tillgång till matchmaking-events med partners och potentiella investerare. 

Utvalda startup-företag kommer att bli inbjudna till att bli fullvärdiga partners till AI Innovation of Sweden. I detta tredje steg ges startup-bolagen en stor möjlighet att växla upp sin verksamhet genom att få tillgång till hela AI Innovation of Swedens erbjudande av tjänster, infrastruktur och nätverk. Det innebär också skräddarsydda matchmaking-events med investerare och AI och andra partners, möjlighet att delta och bidra i projekt av nationellt intresse och tillgång till Data Factory och tillgängliga datasets. 

– Vi är mycket glada över att nu kunna öka vårt arbete för att hjälpa svenska AI-startups och stödja dem i att sprida sina ofta unika lösningar till ett brett spektrum av potentiella partners och samtidigt accelerera applicerad AI, säger Peter Kurzwelly.

– För oss i AI Impact Lab innebär det här en fantastisk möjlighet att synliggöra våra regionala startup-bolag, som är verksamma i Örebroregionen, för resten av det svenska nationella nätverket inom AI Innovation of Sweden och ge dem möjlighet att dra nytta av den samlade AI-kompetensen som finns inom AI Innovation of Sweden vad gäller kunskap, nätverk och projekt, säger Mikael Klintberg, co-director för AI Impact Lab.

Ansök eller läs mer: https://www.ai.se/en/startup-program

Digital informationsträff 6 maj om Startup-programmethttps://sv-se.invajo.com/event/aiinnovationofsweden/startupprograminfomeeting

Text: Jesper Eriksson och AI Innovation of Sweden
Foto: Henrik Mill och Alex Kotliarskyi