Vill hjälpa startups att växa: ”Har en viktig roll för att skapa innovation”

Peter Kurzwelly.

Peter Kurzwelly på AI Innovation of Sweden presenterade det nya startup-programmet.

Startup-företag inom AI är viktiga eftersom de bidrar till tillväxt, innovation och till att accelerera hela AI-ekosystemet. I fredags bjöd nätverket Creative AI in startups i Örebroregionen till ett möte, där de fick höra mer om hur AI Innovation of Sweden och AI Impact Lab kan hjälpa till.
– Vi kan ge dem möjlighet att dra nytta av den samlade AI-kompetensen som finns inom AI Innovation of Sweden vad gäller kunskap, nätverk och projekt, säger Mikael Klintberg, co-director för AI Impact Lab.

Nätverket Creative AI, som leds av Creative House, Epiroc och Örebro universitet, höll i fredags ett möte med fokus på det nationella initiativet AI Innovation of Sweden och hur lokala företag kan få nytta av deras erbjudanden genom Örebronoden AI Impact Lab.

Peter Kurzwelly från AI Innovation of Sweden berättade om det nya startup-programmet, som ska hjälpa AI-startups i Sverige att ta nästa steg i sin utveckling.

– Startups må vara små företag i storlek, men de har en väldigt viktig roll i skapandet av tillväxt och innovation. Speciellt inom fältet artificiell intelligens. Därför ser vi, tillsammans med många av våra partners, Sveriges startups som en nyckelfaktor i vårt arbete med att accelerera applicerad AI, säger Peter Kurzwelly, startup manager och program developer.

Kunskap, nätverk och utveckling

Startup-programmet består av tre faser. Den första, Learn, handlar om ge företagen kunskap och inspiration. Fas två, Connect, lägger tyngdvikten på nätverkande med potentiella partners, medan den tredje och sista fasen, Accelerate, lägger fokus på att utveckla företagens produkter, tjänster och lösningar med hjälp av AI Innovation of Swedens partnerskapserbjudanden.

Under fredagens möte deltog många regionala startupföretag och Camilla Ulvmyr och Mikael Klintberg, verksamhetsledare för AI Impact Lab, upplevde att det fanns ett stort intresse för de erbjudanden som presenterades.

– För oss i AI Impact Lab innebär det här en fantastisk möjlighet att synliggöra våra regionala startup-bolag, som är verksamma i Örebroregionen, för resten av det svenska nationella nätverket inom AI Innovation of Sweden och ge dem möjlighet att dra nytta av den samlade AI-kompetensen som finns inom AI Innovation of Sweden vad gäller kunskap, nätverk och projekt, säger Mikael Klintberg.

"Vi ser en uppsjö av möjligheter"

Ett av startupbolagen som deltog på mötet var Moonlighting industries, som utvecklat en AI-lösning för autofokus till professionella filmskapare. De ser stora vinster med AI Innovation of Swedens satsning, förklarar Mathias Farnebo.

– Det är inspirerande att lyssna till Peters Kurzwellys passion för startups, och att få höra hur AI Innovation of Sweden ser startups som en viktig hörnsten i att bygga upp Sveriges framtida konkurrenskraft inom AI. På det lokala planet följer vi med spänning Camilla och Mikaels arbete med AI Impact lab. Vi på Moonlighting industries jobbar med AI i filmbranschen, och vi ser en uppsjö av möjligheter, hackatons, forskarsamarbeten, tillgång till lab och experter som finns på universitetet och relaterade verksamheter. Vi har redan ansökt om att vara med i AI Innovation of Swedens startup-program, en plattform för att få tillgång till AI-specialister, investerare och nätverka med andra pionjärer inom AI, säger Mathias Farnebo.

Text: Jesper Eriksson