This page in English

AI i gruvsektorn: ”Det vi ser nu är bara början”

Peter Wallin och Alexandra Teterin

Peter Wallin och Alexandra Teterin berättade om hur Boliden och Volvo Construction Equipment samarbetar för att accelerera den tekniska utvecklingen.

Det finns en enorm potential för AI i gruvsektorn, både när det gäller säkerhet, lönsamhet och hållbarhet.
– Vi ser bara toppen av isberget, säger Carly Leonida som föreläste på gruv-eventet AI in Mining på Örebro universitet.

AI in Mining är ett event som samlar företagsledare och teknikexperter inom gruv- och metallindustrin, forskare och innovatörer inom AI, digitalisering och automation, internationella och nationella aktörer inom industrisamarbeten samt startups och SME:er med fokus på gruvteknik.

Nästan hundra personer deltog digitalt eller på plats när ARC – Centrum för AI, robotik och cybersäkerhet på Örebro universitet arrangerade AI in Mining som i år hade temat ”AI och automation i gruvsektorn”.

Ökad säkerhet – och mer hållbart

Carly Leonida är teknisk skribent baserad i Storbritannien och har bevakat gruvbranschen i femton år. Hon bjöd på ett internationellt perspektiv med exempel från gruvindustrier runt om i världen där nya tekniska lösningar bidrar till ökad säkerhet, lägre energiförbrukning, högre produktion och lägre kostnader.

– AI är inget nytt för företag inom gruvsektorn. Det är nästan omöjligt att tänka sig storskalig gruvdrift utan teknologi någonstans i värdekedjan. Men det vi ser nu är bara toppen av isberget när det gäller potentialen med AI, säger Carly Leonida.

Lotta Sartz och Carly Leonida

Lotta Sartz var dagens konferencier. På länk syns Carly Leonida som delade med sig av goda exempel från olika delar av världen.

Boliden och Volvo – tio år av samarbete

Peter Wallin från Boliden och Alexandra Teterin från Volvo Construction Equipment berättade om hur Boliden och Volvo under tio års tid har samarbetat för att gemensamt ta sig an ny teknik.

– Vi såg teknikskiftet och den potential som det innebär för industrin, både när det gäller säkerhet, produktivitet, effektivitet och tillgänglighet, säger Alexandra Teterin.

Samarbetet började med småskaliga projekt och har med åren involverat allt fler samarbetspartners, både andra bolag, lärosäten och forskningsinstitut. Att samarbeta har varit en framgångsfaktor, menar de båda.

– Det är en sak att prova i labbet och en annan att få det att fungera ute i gruvorna. Att redan tidigt involvera rätt personer och ha en öppen dialog och transparens är avgörande – och att enas om en gemensam vision, säger Peter Wallin.

– Det är dessutom väldigt roligt att samarbeta – och det hjälper oss att accelerera, säger Alexandra Teterin.

Ny forskning från Örebro universitet

Besökarna fick också ta del presentationer av forsknings- och innovationsprojekt inom AI, digitalisering och automation. Flera AI-forskare vid Örebro universitet delade med sig av sin forskning.

Emelie Fågelstedt och Rasmus Tammia

Kommunikationsstrategen Emelie Fågelstedt och Rasmus Tammia från Boliden satt med i panelen som avslutade AI in Mining.

Dagen avslutades med en paneldiskussion som leddes av Lotta Sartz, projektledare för Swedish Mining Innovation Bergslagen. Hon konstaterar att det människocentrerade perspektivet återkom i flera av presentationerna under dagen – hur viktig organisationskultur, kompetensutveckling och förändringsledning är för att lyckas med teknikutveckling i praktiken. 

– Emelie Fågelstedt satte särskilt ljus på just detta: att AI-revolutionen inte bara handlar om teknik, utan om människor – och om att skapa miljöer där medarbetare känner sig trygga att lära nytt och vara en del av förändringen. Det är också därför den här typen av mötesplatser är så viktiga – där vi samlar aktörer från forskning, industri och olika sektorer för att väcka nya idéer, inspirera till oväntade samarbeten och hjälpa oss att tänka nytt kring hur vi utformar framtidens innovationsprojekt, säger Lotta Sartz.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jerry Gray