AID undersöker hur drönare kan bli del av framtidens flygplatser

Drönare.

Hur kan drönare användas för att underlätta för personalen och öka säkerheten på framtidens flygplatser? Det ska Örebro universitet, Örebro Airport och Droneab ta reda på i pilotprojektet AID. Forskarna ska bland annat utveckla lösningar där AI, säkerhet och visualisering kombineras.

AID, ett pilotprojekt inom AI.ALL kopplat till den strategiska inriktningen Smart industri.

Projekttid: april 2025 till oktober 2025

Teknisk ledare: Andreas Persson

Pilotprojektet AID angränsar till det större Vinnova-finansierade samverkansprojektet Framtidens människocentrerade autonoma regionala fraktflygplatser. Fokus ligger på att integrera drönare i flygplatsens autonoma system – inte som fristående lösningar utan som en del av helheten där både människor och teknik samverkar.

AID leds av Örebro universitet och genomförs i samarbete med Örebro Airport och Droneab. Arbetet pågår från april till oktober 2025.

Från simulering till verklig testmiljö

I framtiden skulle drönare kunna användas till exempelvis säkerhetsövervakning, objektdetektering och inspektion av flygplatsområden.

I AID-projektet ska forskarna bland annat utveckla drönarfunktioner i simuleringsmiljö, överföra lösningarna till verkliga drönartester vid Örebro Airport, träna AI-modeller för objektdetektering och testa drönare för staketinspektion. Den tekniska utvecklingen leds av Andreas Persson, forskare i datavetenskap vid Örebro universitet.

Målet är att skapa ett system där drönare fungerar som en integrerad del i framtidens autonoma flygplatser.