Restaurang- och hotellhögskolan

En naturnära måltidsupplevelse

måltid i växthus

Hur skapar man en måltid som blir en upplevelse? Hur får man till ett bra möte kring måltiden? Förra veckan hade studenter på Restaurang- och hotellhögskolan (RHS), Campus Grythyttan, examination i ämnet i fråga.

Det var studenter i år 3 från programmen Kulinarisk kock och måltidskreatör samt Sommelier och måltidskreatör som skulle upp till bevis efter kursen ”Utveckling av måltidsupplevelser”. Uppdraget de hade fått innebar att varje grupp skulle genomföra en middag (planera, laga mat, duka o.s.v.) och servera måltiden för en grupp gäster på 5-6 personer. De hade fått vissa kriterier att utgå ifrån men hade också fått mycket frihet. Viktigt var att mötet kring måltiden skulle stå i centrum och att måltiden skulle bli en upplevelse.

En av grupperna valde att ha sin examination och middag ute i det växthus som finns beläget i köksträdgården bakom Måltidens hus. Det var en gråkulen dag och den första snön hade lagt sig på marken. Växthuset var utsmyckat med natur och saker från köksträdgården. Utanför växthuset sprakade elden i eldkorgen

En av studenterna, Amanda Thorup, berättar:

-Vårt tema var Norden, naturligt och hållbarhet. Vår tanke med att vara ute i växthuset var att gästerna både skulle få en känsla för det närodlade och att få dem att fundera över hur lätt det faktiskt är att tänka på miljön när man lagar mat, det naturliga. Det är också viktigt att låta råvaran tala för sig själv genom att inte ha för många komponenter på tallriken. Vi använde oss mest av råvaror som var från Grythyttan. Varor som vi behövde köpa in var ekologiska eller så närproducerade som möjligt.

dukning i växthus