Dags för studenter att testa sig för meningokocker – för tredje gången

Edvin Ringwall på läkarprogrammet tar ett halsprov.

Gör som Edvin Ringwall på läkarprogrammet - hjälp forskarna i jakten på den farliga bakterien.

Två gånger har studenter redan hjälpt forskare i jakten på meningokocker, bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar. Nu hoppas forskarna att studenter som redan testat sig kommer tillbaka – men också att nya studenter kommer förbi och tar ett halsprov och får en fika.

Kom och testa dig!

Campus USÖ:

6-7 maj kl. 9:00-16:00

Långhuset, Infocenter:

20-21 maj kl. 9:00-16:00

Läs mer om hur studien går till

Läs mer om forskningen: MCbär- Sveriges första studie om bärarskap av meningokocker

Meningokocker är farliga bakterier, som på bara några timmar kan leda till hjärnhinneinflammation med dödlig utgång. Örebroforskarna vill ta reda på hur vanliga bakterierna är i Sverige och varför vissa blir sjuka medan andra klarar sig. 

– Det är en enkel provtagning. Vi tar ett prov från svalget och ett från insidan av kinden med bomullspinne, säger Olof Säll, som är infektionsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och doktorand vid Örebro universitet.

Många studenter fyller i enkäter

Forskarna hoppas att köerna ska vara lika långa som i januari för halsprov och inte minst fika även nu i maj.

– Studenternas medverkan är ovärderlig och vi hoppas verkligen att de kommer tillbaka ännu en gång. Och att nya studenter tillkommer, säger Olof Säll. 

Även om det är en farlig bakterie så kan det vara bra att vara bärare. Då har kroppen byggt upp ett skydd och lärt sig hantera bakterierna

– Vi vill ta reda på om det finns ett samband mellan att bära på bakterier och funktioner i immunförsvaret, som kan förklara varför vissa har bakterierna utan att bli sjuka, säger Olof Säll.

Läkarstudenterna Gustav Fardelin och Erik Sunnefeldt passar på att fråga smittskyddsläkaren Hans Fredlund några frågor om forskningen.

Läkarstudenterna Erik Sunnefeldt och Gustav Fardelin passar på att ställa några frågor till smittskyddsläkaren Hans Fredlund om forskningen.

Läs tidigare artiklar om projektet:

Studenter hjälper forskare i jakten på farlig bakterie
Tio procent av Örebrostudenterna bär på meningokockerbakterier
Dags för studenter att testa sig för meningokocker - igen

Text och foto: Linda Harradine