Snyggt paketerad sexhandel – en bild av sugardejting visar ny studie

Lena Gunnarsson vid ett fönster

 –  Vi kan vara kritiska mot sugardejting utan att fokusera endast på dem som blir mest utsatta, säger Lena Gunnarsson.

För en del enbart köp av sex - men för andra också middagar, spabesök och trevligt umgänge. Sugardejting i Sverige kan se ut på många olika sätt visar en ny forskningsstudie som bygger på intervjuer med män och kvinnor med erfarenhet av heterosexuell sugardejting.
– Det som sticker ut i våra resultat jämfört med tidigare forskning i västvärlden är att så många sätter likhetstecken mellan sugardejting och snyggt paketerad sexhandel, säger Lena Gunnarsson, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet.

Studien, som Lena Gunnarsson genomfört tillsammans med Sofia Strid, bygger på intervjuer med 15 ”sugarbabies”, alla minst 18 år, och nio ”sugardaddies” med erfarenhet av heterosexuell sugardejting. Sugardejting via nätet introducerades i Sverige 2017, efter amerikansk förebild, och här beräknas idag 60 000 personer delta.

Studien visar att sugardejting kan se ut på många olika sätt.

 – Sugardejting kan ses som en utveckling av sex – och intimitetsindustrin. En del beskriver det som rena sexköp och ofta far ”sugarbabyn” illa, säger Lena Gunnarsson.

Men en del sugardejting går bortom sex och några av kvinnorna säger att de tycker om att träffa männen.

Båda bilderna är lika relevanta anser Lena Gunnarsson:

 – Det är kontroversiellt att nyansera och att berätta att en del kvinnor tycker att det är toppen med sugardejting. Men om vi målar upp en bild av sugardejting som totalt mörker blir det svårt att nå fram till tjejer som har hört från en kompis att sugardejting är kul och spännande och ett lätt sätt att tjäna pengar.

 –  Vi kan vara kritiska mot sugardejting utan att fokusera endast på dem som blir mest utsatta. Oavsett gråskalor kvarstår problemet att sugardejting handlar om att män får tillgång till kvinnors kroppar – och i många fall deras personligheter – på sina egna villkor, säger Lena Gunnarsson.

För hälften enbart sexhandel

För hälften av de intervjuade kvinnorna handlade det om att enbart sälja sex. Eller som en 25-årig kvinna uttrycker det: ”Det här är prostitution och vi håller på med självbedrägeri. Ingen av oss vill kalla sig hora eller torsk. Så vi ändrade orden och lanserade ett trevligare paket”.

En skillnad mot mer uttalade former av prostitution är enligt Lena Gunnarsson att även när det handlar om rent sexköp så betalar köparen ofta inte per timma utan per träff.

Den andra kategorin handlar om dejting - inklusive sex – mot ersättning. Två av kvinnorna i studien uppger att de inte får betalt för sex utan för sitt sällskap, och att sex kommer spontant för att båda vill. Det är detta som enligt flera av de intervjuade är ”riktig” sugardejting. Men studien visar i de flesta fall förväntar sig männen sex.

Sugardejting utan sex förekommer också.

Formen för ersättning skiljer olika sugardejtingarrangemang från varandra. Det handlar ibland om ren, formaliserad betalning, ibland sker det mer oreglerat med spontana gåvor.

För en del även personkemi

Vad är det som driver kvinnorna som sugardejtar? Studien visar att sugardejting för många kvinnor handlar enbart om pengarna, men att vissa ser ett värde bortom ersättningen. Dessa kvinnor är noga med vilka de möter och vill ha någon form av personkemi och ömsesidig attraktion. En del vittnar om den uppskattning de får, för sin ungdom och skönhet av sina äldre sugardaddies. En man talar om att kvinnan ville ha en beskyddande man som brydde sig om henne. Samtidigt betonar Lena Gunnarsson att sådana värden saknades för många av kvinnorna.

Sugardejting tilltalar personer som inte vill identifiera sig som sexköpare eller sexsäljare, och män som vill ha något som känns mer ”på riktigt” än det de kan få vid mer uttalade sexköp.

 – Sajterna för sugardejting är en inkörsport till sexindustrin för både män och kvinnor. Det är så lätt att sitta på jobbet och googla lite, bara vara lite nyfiken. Digitaliseringen luckrar upp gränserna mellan det vanliga och sexindustrin, och hjälper till att normalisera prostitution, säger Lena Gunnarsson.

Lena Gunnarsson och Sofia strid har också nyligen publicerat en studie om männens syn på sin roll som sugardaddy. En slutsats är att de deltagande männen vill att kvinnorna de träffar inte ska göra det bara för pengarnas skull, utan för att de uppskattar att vara med männen.

Text: Maria Elisson
Arkivfoto: Linda Harradine

Studien ”Varietes of Sugar Dating in Sweden: Content, Compensation, Motivations” bygger på intervjuer med 15 kvinnor mellan 18 och 41 år och nio män mellan 37 och 52 år, samt en enkätstudie bland sugardejtare från 14 års ålder.

 De flesta av männen, så kallade sugardaddies, hade välbetalda jobb och två hade ledande ställningar. Tre av dem var gifta eller hade fasta förhållanden. Bland kvinnorna, så kallade sugarbabies, fanns bland andra fem studenter. 

Inom heterosexuell sugardejting förekommer också ”sugarmamas” med motsvarande manliga sugarbabies.

Studien om männens syn på sig själv som sugardaddies ingår också i forskningsprojektet finansierat av Forte och som leds av Lena Gunnarsson. Fler nya studier är på gång innan forskningen avslutas nästa år.