Företagsidé gav stipendium på 10 000 kronor

Johanna Gillberg sitter utanför Labbet vid Örebro universitet.

För ett år sedan lanserade kemistudenten Johanna Gillberg sin första hudvårdsprodukt genom sitt företag Salix Skins. Tack vare entreprenörskapsstipendiet re:START kan hon snart lansera en ny produkt.

Stipendiet är på 10 000 kronor och kommer bland annat att användas till kostnader för att få en ny produkt, en ansiktsolja, att bli godkänd av Läkemedelsverket.

– Jag arbetar med en ”no fuss-kultur” vilket innebär att Salix Skins produkter ska innehålla så få ingredienser som möjligt. Konsumenten ska veta vad som hamnar på huden.

När hon startade företaget tog hon kontakt med ORU Innovation eftersom hon behövde en lokal för att producera företagets första produkt – ett serum som bland annat kan användas som underlagskräm eller i stället för en dagkräm.

– Genom dem fick jag nya kontakter, ett kontor för att arbeta med mina produkter och jag kan dessutom använda Hubben vid till exempel lanseringsevent.  

Studietiden är den bästa tiden för att starta företag

Det var intresset för forensik som förde henne från Skara till Örebro universitet och utbildningen Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik. Nu tar hon examen och flyttlasset går till Lund där hon har fått jobb på Helios Innovations, ett företag som arbetar med restprodukter från tunga kemikalier. För Johanna Gillberg har det varit en bra kombination att starta eget företag samtidigt som hon har studerat.  

– Som student har jag kunnat vara flexibel i hur jag fördelar min tid mellan studier och företaget.

Genom ORU Innovation har hon blivit sammankopplad med studenter som läser medie- och kommunikationsvetenskap. Mediestudenterna har under en kurs i projektarbete skapat ett team som har hjälpt henne med grafisk formgivning, webbsida, fotografering och sociala medier.

– Det är inte min expertis och det har varit fantastiskt bra att få hjälp av andra studenter, säger Johanna Gillberg.

Text och foto: Anna Asplund

Entreprenörskapsstipendiet re:START kan sökas av dig som är mellan 18 och 35 år och bor i Örebro län – eller är student vid Örebro universitet. Syftet med stipendiet är att främja entreprenörskap och initiativkraften hos studenter och andra unga vuxna i Örebro län. Stipendiet ska användas till att skapa ett projekt som testar en idé som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Ansökningar kan göras löpande till 30 november 2022.

Här kan du läsa mer och söka stipendiet