”Vi vill att alla studenter ska känna sig varmt välkomna till Örebro universitet”

Tre studenter på Örebro universitets campus.

Digitala informationspass med tips och trix för livet som student – och aktiviteter i små grupper. Så blir introduktionen för de nya studenter som påbörjar sina studier på Örebro universitet idag.
– Vi hoppas att alla ska få en riktigt härlig studietid hos oss, säger Ida Björklund på Örebro studentkår.

Idag börjar vårterminen på Örebro universitet. Sedan tidigare har universitet beslutat att stor del av undervisningen ska ske digitalt under den första halvan av terminen. Målet är att alla studenter ska få vara på plats på campus minst ett pass i veckan.

För att bromsa spridningen av covid-19 har även introduktionen för nya studenter fått anpassas.

– Alla informationsföreläsningar om till exempel studieteknik, akademiskt skrivande och tentamina kommer att genomföras digitalt i stället för på campus, berättar Samuel Sparrow, introduktionsansvarig vid Örebro universitet.

Örebro universitets hemsida finns information om föreläsningarna och andra matnyttiga tips för nya studenter.

Aktiviteter i små grupper

Örebro studentkår, som ansvarar för den studiesociala delen av introduktionen, satsar på aktiviteter i mindre grupper på max 20 personer.

– Våra generaler och frivilliga har gjort ett fantastiskt jobb med att ställa om utifrån de senaste restriktionerna och nå ut till alla med information. Målet är att våra nya studenter ska komma in i studentlivet på riktigt och slippa känna sig ensamma och oroliga, säger Ida Björklund, studiesocialt ansvarig på Örebro studentkår.

Smittsäkrad ankomst för utbytesstudenter

Under helgen anlände omkring 100 utbytesstudenter till Örebro universitet. En rad åtgärder har vidtagits för att minska risken för smittspridning, bland annat samarbetar universitetet med Tybble vårdcentral för att alla studenter ska testas i samband med ankomsten. Innan testresultatet har kommit är alla möten under orienteringsprogrammet digitala och undervisningen ska ske på distans.

– Vi har också köpt in kuddar och täcken till alla våra utbytesstudenter så att de inte behöver ge sig ut och handla under rusningstid, berättar Katrin Wieder, internationell studentassistent på Örebro universitet.

”Varmt välkomna till Örebro universitet”

Både Samuel Sparrow och Ida Björklund hälsar alla nya – och gamla – studenter varmt välkomna till Örebro universitet.

– Vi hoppas att alla ska få en riktigt härlig studietid med många nya bekantskaper och fina minnen, säger Ida Björklund.

– Stressa inte upp er utan försök att njuta och ha kul. Förhoppningsvis kan vi ha en fantastisk vårtermin tillsammans där vi öppnar upp campus mer och mer, säger Samuel Sparrow.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Terése Andersson