This page in English

"Att studera vid Örebro universitet är en unik upplevelse"

Tre studenter i somrig miljö på campus.

Silvestr Horák, Doreen Nakyejwe och Mthokozisi Moyo är tre av 64 internationella studenter som tar examen från ett internationellt masterprogram i veckan.

Vänliga människor, fantastiska lärmiljöer och platta hierarkier som gynnar goda relationer mellan studenter och lärare. Så beskriver Mthokozisi Moyo, Silvestr Horák och Doreen Nakyejwe sina upplevelser av masterstudier vid Örebro universitet.
– Att lämna ditt hemland ger nya perspektiv, säger Silvestr Horák från Tjeckien som tar med sig en väldigt speciell tatuering som ett minne från sin tid i Sverige.

Mthokozisi Moyo kommer från Zimbabwe och har läst det tvååriga Masterprogrammet i idrott med inriktning mot fysiologi och medicin tack vare ett stipendium från Svenska Institutet.

– Det är en unik upplevelse att studera vid Örebro universitet. Undervisningen är problembaserad och utgår från våra initiativ som studenter. Relationen till lärare och andra på institutionen gynnas av den platta organisationen, vilket skapar en positiv miljö för interaktion och lärande. Jag har haft en fantastisk tid här. Staden är lugn och avslappnad och alla är vänliga och välkomnande, säger han.

Hans mål är att doktorera i idrottsmedicin, samtidigt som han vill jobba som tränare. Under åren i Örebro har han jobbat som sjukvårdare åt fotbollsklubben Karlslunds IF. På så sätt har han kunnat praktisera sina medicinska kunskaper, samtidigt som han har lärt sig mer om tränarrollen.

– Jag har njutit av tiden på Karlslunds Arena och är så imponerad av hur klubben lyckas ha lag ända från femåringar upp till seniorer. Det här är något jag hoppas kunna kopia och implementera i mitt hemland – alla får en chans att lära sig och utvecklas, både spelare, tränare och domare.

Fantastisk lärmiljö – men kalla vintrar

Mthokozisi Moyo berättar han lärt sig om allt från träningsövningar och taktik till hur man hjälper ett lag att återhämta sig efter en dålig match och håller motivationen uppe efter en stor seger.

– Jag vill rikta ett stort tack till mina kollegor i Karlslund: Azad, Kari, Anders och Matthias, säger han.

Som student i Örebro tycker han det mesta har funkat bra: studiemiljön, boendet, transportmöjligheter och nöjeslivet.

– Enda utmaningen har varit att vänja mig vid den svenska vintern. Örebro är en trygg och lugn stad som erbjuder en fantastisk lärmiljö. Mitt tips till alla framtida studenter är ta sig till att besöka Karlslund Arena och titta på  underhållande fotboll, säger han.

Vill implementera kunskap om hållbar utveckling i Uganda

Doreen Nakyejwe från Uganda tar examen från det ettåriga Magisterprogrammet i offentlig planering för hållbar utveckling vid Örebro universitet. Hon säger att både sättet att undervisa och examineras på är helt annorlunda jämfört med i hennes hemland, men att det har varit enkelt att komma in det nya.

– Det har varit så intressant – och en fantastiskt lärorik resa. Utbildningen har lärt mig väldigt mycket om hållbar utveckling och jag har blivit mer mån om att värna om miljön. Nu ska jag fortsätta mina studier och åka tillbaka till mitt hemland för att implementera mina nya kunskaper, berättar hon.

Tre studenter inne på Örebro universitet

Örebro erbjuder en fantastisk miljö med underbara människor, säger Doreen Nakyejwe, här tillsammans med Silvestr Horák och Mthokozisi Moyo.

Men först väntar avskedsceremonin nu på fredag, där Doreen Nakyejwe ska hålla tal inför de andra internationella studenterna. Förutom att gratulera dem kommer hon också att lyfta fram vikten av att våga drömma.

– Jag vill uppmuntra dem våga sikta högt och att aldrig ge upp sina drömmar. Jag önskar dem allt gott i livet efter studierna, säger hon.

Har du något råd till andra som funderar på att välja Örebro universitet?

– Örebro universitet är både välkomnande och lugnt – det känns som hemma. Du uppmuntras att plugga av stöttande lärare och välkomnande personal, samtidigt som du kommer att ha väldigt roligt vid sidan av dina studier. Dessutom erbjuder staden Örebro en fantastisk miljö med underbara och snälla människor.

Tar med sig ett kritiskt förhållningssätt

Silvestr Horák från Prag i Tjeckien tar examen från det ettåriga Magisterprogrammet i strategisk kommunikation. Han berättar att hans kandidatutbildning var praktiskt orienterad, medan han upplevde magisterprogrammet som mer akademiskt.

– Det kan låta tråkigt, men så är det inte! Studierna lär dig att ha ett kritiskt förhållningssätt till ditt fält. De små klasserna och den vänliga atmosfären ­– inte bara bland studenter utan även mellan studenter och lärare – är supercharmiga. Det är verkligen annorlunda jämfört med hemma.

Det bästa med Örebro tycker han är det som också kan kännas som den största utmaningen: att staden är så pass liten.

– Örebro universitet är ett gediget akademiskt val, men de verkliga fördelarna ligger i att uppleva Sverige – och för det är Örebro den perfekta staden. Alla örebroare är otroligt snälla och vänliga. Och det är fantastiskt att du kan cykla överallt. Det lugna tempot kan bli lite tråkigt, särskilt på vintern. Men jag tycker ändå att Örebro är den bästa staden att lära känna Sverige genom. Här finns mycket aktiviteter och evenemang som ger en bra bild av den svenska kulturen.

Ökar konkurrenskraften på arbetsmarknaden

En tatuering där det står "Lagom".

Silvestr Horáks tatuering blir ett minne från Sverige.

Silvestr Horák tycker att alla som funderar på att studera utomlands borde ta chansen, även om det kan känns skrämmande att lämna familj och vänner hemma.

–  Att lämna ditt hemland ger nya perspektiv och får dig att inse hur lika vi alla här, trots våra olika bakgrunder. Jag kommer aldrig att glömma min tid här, även om jag nu ser fram emot att åka hem till Prag, där jag planerar att söka jobb och sedan ta ytterligare en examen utomlands. Att ha studerat vid utländska universitet gör mig mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Jag hörde att du har gjort en väldigt speciell tatuering här i Örebro. Berätta!

– Haha, det stämmer. Jag har tatuerat in det svenska ordet "LAGOM". Det är en enkel fras, som ändå sammanfattar hela min bild av den svenska mentaliteten. Tatueringen är ett minne från min tid här. Livet kan vara överväldigande ibland, men se bara till att hålla en långsam och jämn takt framåt. Inte för mycket, inte för lite.

Text och foto: Anna Lorentzon

I veckan tar 64 internationella studenter examen från ett internationellt masterprogram vid Örebro universitet. De har gått utbildningar inom bland annat statistik, samhällsanalys, kemi, experimentell medicin, musik och informationssäkerhet. Här hittar du mer information om internationella masterstudier vid Örebro universitet.