Stort intresse för utlandspraktik: ”En fantastisk möjlighet att testa något nytt”

Patrik Funke, Chidapha Inthichan och Axel Johansson Landell.

Patrik Funke, Chidapha Inthichan och Axel Johansson Landell är tre av många studenter vid Restaurang- och hotellhögskolan som i vår gör VFU i ett annat land.

Vingård i Provence, stjärnkrog i Seoul eller en ambassad i Wien. Rekordmånga studenter från Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet har i vår valt att göra praktik i andra länder.
– Jag vill utmana mig själv, säger kockstudenten Chidapha Inthichan som nyligen landat i Sydkorea.

Chidapha Inthichan går fjärde terminen på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och drömmer om att jobba internationellt även efter examen.

– Jag älskar asiatisk mat och kommer själv från Thailand. Jag vill gärna jobba med asiatisk mat i framtiden, så att göra praktik i Sydkorea innebär en bra chans att lära mig om andra matkulturer.

Under tio veckor ska hon praktisera på en fusionrestaurang med två stjärnor i Guide Michelin i den huvudstaden Seoul. Hon hörde av sig via e-post – och fick positivt besked.

– Det känns nervöst och som en väldigt stor utmaning att jobba i en Michelinrestaurang. Jag ser fram emot att lära mig om den koreanska maten och få mängder av nya perspektiv och kunskaper, säger hon.

Vin och språk i Provence

Axel Johansson Landell läser fjärde terminen på programmet Sommelier och måltidskreatör. I vår gör han sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på vingården Domaine Rabiega i Provence.

– Jag har bott utomlands i längre perioder förut och ser alltid fram emot att testa på att bo på nya platser. Jag gillar också det kulturella utbytet man får av att bo och leva i ett annat land – och ser fram emot möjligheten att lära mig fler språk, säger han.

Han vill jobba med vinhandel eller vinproduktion i södra Europa efter examen och hoppas att praktiken ska ge både kontakter, kunskap och inblick i hur vin görs från grunden.

– Jag tror det ger mig ett bredare perspektiv på hur vinbranschen ser ut. Med tanke på att Frankrike är en stor vinproducerande nation så hoppas jag att praktiken blir en merit att kunna använda för framtida jobb, säger Axel Johansson Landell.

Fantastisk möjlighet – och merit på cv:t

Patrik Funke går programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och gör sin VFU vid den svenska ambassaden i Wien, Österrike. Han kommer att jobba med allt ifrån planering och inköp till matlagning, dukning och servering vid tillställningar som arrangeras vid ambassaden.

– Det är en fantastisk möjlighet att testa något nytt. Det är inte varje dag man får chansen att arbeta utomlands och representera skolan och sitt land på annan ort, säger han.

Patrik Funke är inställd på att det kan bli annorlunda och utmanande – men han tror också att han kommer lära sig sådant han kan ha nytta av i framtiden.

– Att sätta sig in i en helt ny miljö och hålla sig stadig på foten kan vara en erfarenhet som öppnar dörrar i min framtida karriär. Det ser också bra ut på mitt cv, säger han.

Internationalisering – ett mål för universitetet

Helene Gustafsson, enhetschef vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, ser positivt på att en tredjedel av studenterna i år tar chansen att göra VFU i ett annat land och på så vis samla internationella erfarenheter.

– Det är jätteroligt och utvecklande både yrkesmässigt och för våra studenter som individer, säger hon.

Internationalisering och mobilitet är dessutom en kvalitetshöjande insats i en utbildning, eftersom det ger studenterna en möjlighet att ta del av kunskap som finns utanför våra landsgränser, enligt Ida Andersson-Norrie, internationaliseringsstrateg vid Örebro universitet.

– Utlandspraktik ger studenterna fantastiska möjligheter att lära sig mer om hur det ser ut i deras tänkta arbete i andra länder och kulturer samt uppleva andra arbetsplatser än de är vana vid från Sverige. Det öppnar också upp dörrarna till specialistkompetenser som inte finns i Örebro eller ens i Sverige, säger hon.

I vår väljer en tredjedel av studenterna – 13 personer – från Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i andra länder. De flesta åker till europeiska länder, men även Sydkorea och Karibien finns med som resmål.

Tio av dem åker med stipendium från Erasmus+ till länder som Nederländerna, Slovenien, Italien, och våra nordiska grannländer. Sex personer får extra stipendium för grönt resande.

Läs mer om internationella möjligheter vid Örebro universitet.

Här hittar du alla utbildningar vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Studenterna kommer att berätta om sina  upplevelser under praktiken på RHS instagramkonto

Text: Anna Lorentzon
Foto: Hans Lundholm