Svenska Kids’ Club – utbildning för att stötta våldsutsatta barn

Två barn som håller om varandra.

Svenska Kids' Club är en utbildning för yrkesverksamma inom socialtjänst och skyddade boenden, men passar också exempelvis för skolkuratorer.

Barn som har levt med våld i sin familj bär ofta på svåra erfarenheter som de behöver bearbeta och förstå. Till höstterminen erbjuder Örebro universitet yrkesverksamma den digitala uppdragsutbildningen Svenska Kids’ Club, en metod för att stötta barn som har upplevt våld i nära relationer.

Våld i familjen kan handla om att ha sett en förälder utsättas för våld, att själv ha blivit hotad eller att ha vuxit upp i en miljö präglad av rädsla och kontroll. Till höstterminen erbjuder Örebro universitet uppdragsutbildningen Svenska Kids’ Club, som bygger på en metod där barn får möjlighet att bearbeta sina upplevelser i grupp, tillsammans med andra barn och med stöd av utbildad personal. Parallellt med barnens grupp finns en samtalsgrupp för den icke våldsutövande föräldern, vilket har visat sig vara ett bra stöd för barnen i deras bearbetning av sina upplevelser.

– Alla barn passar inte i en grupp, men för vissa kan det vara helt avgörande att få dela sina erfarenheter med andra barn. Det gör det konkret att de inte är ensamma. Det kan vara avgörande för att börja läka, säger Åsa Källström, kursansvarig och professor i socialt arbete.

Goda resultat vid utvärdering av Svenska Kids' Club

Den ursprungliga modellen för Kids’ Club utvecklades för barn på skyddade boenden i USA. Den svenska versionen av Kids’ Club har tidigare prövats i Sverige under ett flerårigt projekt, där metoden har utvärderats. Resultaten visar att både gruppledarna och mammorna uppskattade metoden och att barn som deltog upplevde minskad psykisk ohälsa och symptom på posttraumatisk stress, och inga negativa effekter kunde ses.

Åsa Källström

Åsa Källström är professor i socialt arbete och kursansvarig för Svenska Kids' Club vid Örebro universitet.

Intressant för fler yrkesgrupper

Uppdragsutbildningen Svenska Kids' Club har getts tidigare av Örebro universitet och metoden har främst använts av kommunal socialtjänst. Förra året kom ny lagstiftning för att stärka förbättra skyddet för och stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som behöver skyddat boende. Och i sommar träder en ny socialtjänstlag i kraft för att göra socialtjänsten mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad och ha ett tydligare barnrättsperspektiv. Därför har målgruppen för utbildningen breddats och riktar sig nu därför till yrkesverksamma inom både socialtjänst och skyddade boenden och även andra yrkesgrupper som till exempel skolkuratorer.

– Vi ser en efterfrågan på att ge uppdragsutbildningen igen från både personal som arbetar på skyddat boende och personal inom socialtjänsten.

Digital utbildning med ömsesidigt lärande

Utbildningen genomförs helt digitalt med en kombination av korta filmade föreläsningar och interaktiva träffar online. Upplägget bygger också på erfarenhetsutbyte och gemensam reflektion, eftersom det finns ett värde i att deltagarna får bidra till att vidareutveckla hur metoden kan användas i olika sammanhang.

– Vi hoppas på ett ömsesidigt lärande. Deltagarna får tillgång till en metod som redan är beprövad, och vi får ta del av deras erfarenheter av vad som fungerar i praktiken, i olika typer av verksamheter och i olika delar av landet, säger Åsa Källström.

Svenska Kids’ Club, 7,5 hp

Örebro universitet erbjuder en uppdragsutbildning i Svenska Kids' Club, en gruppmetod som riktar sig till barn mellan 6 och 12 år som har upplevt våld i familjen och till den våldsutsatta föräldern.

Under utbildningen erbjuds kunskap om den forskning om våldsutsatta barn som ligger till grund för metoden, satt i relation till aktuell svensk och internationell forskning. Specifikt tar utbildningen upp våldsutsatta barns stödbehov och vilka behov Svenska Kids' Club kan tillgodose utifrån gjorda utvärderingar.

Kursen består av digitala inspelade föreläsningar, digitala schemalagda workshops och självstudier samt handledning. Den ges på halvfart. Nästa kurs planeras starta tisdagen den 23 september 2025 med en digital kursintroduktion. 

Sista anmälningsdag till kursen är 21 augusti 2025.

Läs mer och anmäl dig till kursen i den här länken.

Läs mer om Kids' Club på Socialstyrelsens hemsida.

Text: Anna Asplund
Foto: Anna Asplund