This page in English

Christina Carlsson Wetterberg

Befattning: Professor emerita Organisation: Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

E-post:

Telefon: Telefonnummer saknas

Rum: -

Christina Carlsson Wetterberg

Om Christina Carlsson Wetterberg

Christina Carlsson Wetterberg är professor emerita i historia. Hon kom till Örebro universitet 2006 och var innan dess verksam vid Lunds universitet, dels som docent och forskarassistent vid historiska institutionen, dels som lektor/professor vid Centrum för genusvetenskap. Hennes forskning är inriktad mot 1800- och 1900-talens historia, där hon särskilt intresserat sig för vilken roll kön/genus spelat i det moderna samhällets utveckling. Äktenskapslagstiftning, social välfärd och kvinnorörelsens utveckling är några centrala forskningsområden. Under senare år har hon framförallt ägnat sig åt biografisk forskning.

Christina Carlsson Wetterberg disputerade 1986 på avhandlingen Kvinnosyn och kvinnopolitik. En studie av svensk socialdemokrati ca 1880-1910. Tillsammans med Eva Österberg ledde hon senare ett forskningsprojekt om kvinnors utträde i offentligheten kring sekelskiftet 1900. Projektet utmynnade i ett antal avhandlingar och i antologin Rummet vidgas 2002. Hon har vidare tillsammans med nordiska kolleger medverkat i ett par större projekt kring äktenskapslagstiftning och välfärdsreformer i Norden, som avsatt ett flertal publikationer, bland annat boken Inte ett ord om kärlek. Äktenskap och politik i Norden ca 1850-1930, som utkom 2006 och antologin Gender Equality and Welfare Politics in Scandinavia. The limits of political ambition? 2008. Hon inledde ett eget biografiskt projekt 2003, vilket har utmynnat i ett antal artiklar och i biografin ’Bara ett öfverskott af lif’. En biografi om Frida Stéenhoff (1865-1945), utgiven 2010. Parallellt har hon har deltagit i den teoretiska debatten kring genusforskning och biografiskrivande, bland annat med artiklarna ”Från patriarkat till genussystem – och vad kommer sedan” (1992, 2004), ”Den biografiska berättelsen och sanningsanspråken” (2005) och ”Biografin som medel för att utmana stereotypa berättelser om manlig och kvinnligt” (2014) och ”Biography as a way of challenging gender stereotypes. Reflections on writing about the Swedish author and feminist Frida Stéenhoff” (2016). Därefter har hon arbetat med ett nytt biografiskt projekt om Anna Bugge Wicksell och hennes engagemang för fred och mänskliga rättigheter kring sekelskiftet 1900. som utmynnat i ett flertal artiklar och i biografin Jag saknar fruntimmer här. En biografi över Anna Bugge Wicksell, utgiven hösten 2020.

Omslag till: Jag saknar fruntimmerI den specialbokande tågvagnen som skulle föra sex svenska toppdiplomater från Stockholm till det allra första mötet i Nationernas förbund i Genève 1920 fanns en enda kvinna, som ”sov som en stock” mellan Hjalmar Branting och Carl Hamilton. Det var rösträttskvinnan och fredsaktivisten Anna Bugge Wicksell (1862-1928), som fått detta förtroende. Hon som trettio år tidigare upprört sin konservativa samtid genom att ingå samvetsäktenskap med den kontroversiella nationalekonomen Knut Wicksell, Biografin följer henne på hennes väg från student och kvinnosakskvinna i Norge, via arbete för rösträtt och fred i Sverige fram till att hon får sina uppdrag i Nationernas förbund.

 För mer information om boken se Natur & Kulturs hemsida.

 

Undervisning och forskning

Christina Carlsson Wetterberg har undervisningserfarenhet från alla nivåer både inom historia och genusvetenskap. Hon har varit huvud- och bihandledare till ett antal doktorander fram till disputationen, både i Lund och i Örebro.

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Artiklar, recensioner |  Böcker |  Doktorsavhandlingar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Samlingsverk (redaktör) | 

Artiklar i tidskrifter

Artiklar, forskningsöversikter

Artiklar, recensioner

Böcker

Doktorsavhandlingar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Samlingsverk (redaktör)