Magnus Westling
Tjänstetitel: Forskare Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: magnus.westling@oru.se
Telefon: 019 302014
Rum: K111

Om Magnus Westling
Magnus Westling är doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan, campus Grythyttan, Örebro universitet. Magnus har en yrkesbakgrund som kock och har läst måltidsekologprogrammet på Örebro universitet med fil. kand. examen i både biologi och i måltidskunskap och värdskap. Han har vid sidan om forskarutbildningen tillsammans med sin hustru Märta ett företag med fokus på mathantverk som inbegriper rosteri, bageri och kafé.
Forskningsinriktning
Magnus undersöker om det finns en gastronomisk potential för en odlad mångfald och i så fall hur den kan utveckla nordisk gastronomi. Magnus vill ta frågor som berör miljömässig hållbarhet, måltidskultur, hantverk, traditioner och odlad mångfald inom matproduktion och konsumtion från diskussionsbordet till matbordet. Detta gör han i sina studier genom att kombinera biologi, hantverk och sensorik.
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Westling, M. , Wennström, S. & Öström, Å. (2022). Public meals as a platform for culinary action? Tweens’ and teens’ acceptance of a new plant-based food. International Journal of Gastronomy and Food Science, 27.
- Westling, M. , Wennström, S. & Öström, Å. (2021). A recipe development process model designed to support a crop’s sensory qualities. The International Journal of Food Design, 6 (1), 3-26.
- Westling, M. , Leino, M. W. , Nilsen, A. , Wennström, S. & Öström, Å. (2019). Crop and Livestock Diversity Cultivating Gastronomic Potential, Illustrated by Sensory Profiles of Landraces. Journal of Food Science, 84 (5), 1162-1169.
- Westling, M. , Danielsson Tham, M. , Jass, J. , Nilsen, A. , Öström, Å. & Tham, W. (2016). Contribution of Enterobacteriaceae to Sensory Characteristics in Soft Cheeses Made from Raw Milk. Procedia Food Science, 7, 17-20.
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Westling, M. (2022). Sensory qualities and culinary utility of produce: a path towards sustainable gastronomy. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro University.
Kapitel i böcker, del av antologier
- Leino, M. W. , Næss, H. & Westling, M. (2020). Kålrotssorter i Sverige. I: Matti Wiking Leino; Hans Næss; Martin Ragnar, Underbara kålrötter: kulturhistoria, odling och användning (ss. 55-87). . Kålrotsakademien.
Konferensbidrag
- Westling, M. , Nygren, T. , Nilsen, A. & Öström, Å. (2015). Sensory educationin hospitality, culinary arts and meal science: Do sensitive testing, profiling and preference assessments help students to become reflective practitioners in restaurants?. Konferensbidrag vid 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Svenska Mässan, Gothenburg, Sweden, August 23–27, 2015.
Manuskript
- Westling, M. , Leino, M. W. , Wennström, S. & Öström, Å. Nordic Peas : Influence of Cultivar, Terroir and Harvest Year on Sensory Quality.