This page in English

Lägga till referenser i Zotero

Det finns olika sätt att lägga till referenser i Zotero. Oavsett vilken metod du väljer behöver du kontrollera att all information du behöver finns med. Ibland behöver du ändra eller lägga till information i de olika fälten.

Film: Getting stuff into Zotero (4 min.)

Zotero Connector ger dig kopplingen mellan Zotero och webbläsaren. Connector finns för Chrome, Firefox och Safari och laddas ner via zotero.org och Download. Uppdatera sedan sidan för att en Zotero-ikon ska synas intill adressfältet. Denna ikon skiftar utseende beroende på vilken typ av referenser som finns på den webbsida du besöker:

Ikon i Zotero - Spara bok = bok


Ikon i Zotero - Spara bokkapitel = bokkapitel


Ikon i Zotero - Spara artikel = artikel


Ikon i Zotero - Spara webbsida = webbsida


Ikon i Zotero - Spara flera källor = flera källor

 

När du har sökt fram en eller flera referenser klickar du på ikonen i adressfältet och referensen sparas i ditt Zotero-bibliotek.

Finns det ingen ikon kan du lägga till referensen manuellt. Klicka på plus-tecknet i Zoteros meny och välj vilken typ av material du vill lägga in. Fyll sedan i alla uppgifter.

Du kan även lägga till referenser med hjälp av ISBN, DOI eller PMID. Klicka på trollstaven i Zoteros meny och mata in numret.

För att lägga till artiklar som du har sparat som pdf:er på din dator drar och släpper du dem i Zoteros mittenspalt. Högerklicka och välj Läs metadata för pdf. Ofta behöver referensen rättas till.
Vill du spara referenser på det här sättet måste du först ha installerat ett tillägg. I Zotero går du till Redigera och väljer Inställningar. Under Sök klickar du på PDF-indexering.