Nyheter - Medicinska vetenskaper
-
DN Debatt: "Vår behandling kan rädda liv – men kanske får vi aldrig veta"
För tolv år sedan kom ett potentiellt genombrott i behandlingen av schizofreni, i form av medicin för ms-sjuka. En pilotstudie banade väg för en större studie – men det svåra är att hitta patienter. De som kan vinna mest hindras av just det vi vill...
-
Forskning i Örebro bidrar till kunskap om kvinnors hälsa i Moçambique
Sexuellt överförbar smitta är ett stort hot mot kvinnors hälsa i Moçambique. Nu visar forskning knuten till Örebro universitet på sätt att förbättra diagnoser och vård. Alice Manjate och Lucília Trindade Lovane Matias har nyligen disputerat.
-
Läkares etiska val i vardagen – så hanteras svåra beslut i vården
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Kaja Heidenreich lyfter i sin doktorsavhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska...
-
14 miljoner till ny forskningsmiljö – ska förbättra ungas psykiska hälsa
Forskare inom medicin och AI ska starta en ny forskningsmiljö för registerbaserad forskning –med målet att förbättra ungas psykiska hälsa. Projektet har beviljats 14 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
-
Nobelveckan 2024: ”Forskarna löste av en av de stora utmaningarna inom biologin”
Årets Nobelpris i kemi belönar två upptäckter. Den ena har gjort det möjligt att bygga nya proteiner. Den andra har med hjälp av en AI-modell klarat av att förutspå proteiners komplexa strukturer. På Örebro universitet kombinerar forskarna Marcus Krantz...
-
Örebroforskare får 200 000 kronor till parkinsonprojekt
Inför 2025 har Parkinsonfonden beslutat att ge anslag till mer än 40 nya projekt som kan hjälpa svenskar med Parkinsons sjukdom. Bland anslagen finns ett projekt vid universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet som kan förebygga sjukdomen.
-
Nobelveckan 2024: “Hjälper oss att förstå vilka riskfaktorer som leder till sjukdom”
Årets Nobelpris i medicin belönar upptäckten av mikroRNA och den mekanism som styr våra geners aktivitet. Hanna Östling, läkare vid Universitetssjukhuset i Örebro och doktorand vid Örebro universitet, forskar om hur mikroRNA fungerar i moderkakan.
-
Julsmaker, forskning, hållbar mat och dryck i fokus på Mat och hälsas minijulmässa
Hur kan man bäst kombinera mat och dryck på julbordet? Och hur ska man tänka för att äta hälsosamt under julhelgen? Det var några av frågorna som diskuterades under Mat och hälsas minijulmässa på Örebro universitet.
-
Allvarlig covid kan utlösa fler fall av MS
Covid kan vara en utlösande faktor för multipel skleros, MS. Det visar ny forskning vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro.
-
Ny forskning: IBD kan upptäckas upp till 16 år innan den bryter ut
Forskare vid Örebro universitet har identifierat specifika proteinmönster i blod som kan förutsäga inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, upp till 16 år innan diagnos. Särskilt Crohns sjukdom kan upptäckas med mycket hög precision.