Forskning öppnar för ny behandling av hudcancer

Sara Prosén, överläkare inom hud- och reumatologi vid Universitetssjukhuset Örebro.
Basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. Det visar Sara Prosén i sin doktorsavhandling i medicin vid Örebro universitet.
Enligt studien verkar transportproteiner vara mer av betydelse för tumörcellernas överlevnad, än för tillväxt och delning.
Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer. Skivepitelcancer är en annan form av hudcancer. Tillsammans drabbar de över 60 000 personer i Sverige varje år, och antalet fall fortsätter att öka.
Det finns inte så mycket forskning på området. Alla de 59 personer som ingick i studien var patienter på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.
–Jag har undersökt skillnader mellan normal hud, basalcellscancer och skivepitelcancer i syfte att hitta nya angreppssätt för behandling, säger Sara Prosén, överläkare inom hud- och reumatologi vid Universitetssjukhuset Örebro.
Hon har analyserat transportproteiner som påverkar cellens metabolism och testat hämning av transportproteinet LAT. På så sätt kunde Sara Prosén identifiera att vissa tumörceller har ökad mängd av LAT1, något som kan ha betydelse för tumörcellerna att överleva i ogynnsamma miljöer. Det öppnar för nya behandlingsmetoder där fokus ligger på att påverka tumörcellernas överlevnad snarare än deras tillväxt.
– Det är fascinerande att se hur komplicerat samspelet är både i och utanför tumörcellen. Det är också starkt motiverande att dagligen träffa patienter med basalcellscancer och skivepitelcancer för att genom forskning sedan försöka att hitta ännu bättre behandlingsmetoder för framtiden, säger hon.
– Forskningen är fortfarande på en grundläggande nivå, men resultaten ger viktiga insikter som kan bidra till framtida behandlingar och förbättrad vård för patienter, avslutar hon.
Text: Elin Abelson
Foto: Maria Bergman
Det finns tre olika typer av hudtumörer – basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom. Basalcellscancer är en cancer som växer långsamt.
För att upptäcka basalcellscancer gäller det att vara uppmärksam på avvikande hudförändringar. Det är en växande, ibland glansig knuta som emellanåt blöder och huden kan kännas skrovlig. Det är vanligt att få den i ansiktet men den sprider sig inte.
För att ta bort hudtumören kan man skrapa, bränna, operera eller frysa bort den på hudkliniken. Vårdcentraler kan också behandla patienter med hudtumörer och skära bort den. Ibland får patienten en kräm att smörja på hemma för att aktivera immunförsvaret att attackera tumörcellerna