Restaurang- och hotellhögskolan

En passionerad parfymör med kreativ glöd

Fredrik Dalman

Fredrik Dalman, alumn från Restaurang – och hotellhögskolan (RHS), har sparat dofter sedan han var barn och alltid haft ett gigantiskt intresse för storytelling. Med parfymeri fick han möjlighet kombinera dessa två.

I dagsläget arbetar Fredrik i Amsterdam som in house parfymör för ett Holländskt företag. Han spenderar mycket tid i sitt laboratorium omgiven av exotiska oljor, absolut och resinoid.
- Det är här jag kombinerar dem till någonting nytt, säger Fredrik. Som parfymör jobbar man alltid, man vet aldrig när den där nya idén dyker upp och när den väl gör det så gäller det att skriva ner formulan mentalt på en gång. Jag ger mig ofta ut på äventyr i olika former för att ge hjärnan den kreativa energi som behövs för att göra det jag gör.

Våren 2011 avslutade Fredrik sina studier på campus Grythyttan. Han hade då gått tre år på programmet ” Sommelier och måltidskreatör, 180 hp”.
- Under utbildningen förbättrade jag min förmåga att kategorisera dofter och utvecklade min kreativitet. Dessutom förbättrades mina sociala förmågor och jag fick upp ögonen för matlagning (trots att jag läste till sommelier).

Eget språk
Till de studenter som nu läser på utbildningen ger han rådet att finna och skapa sitt eget DNA och språk.
- Många som jobbar inom smak/doftindustrin använder sig av ett inlärt språk, vilket jag tycker är ofantligt tråkigt. Var intresserade av världen omkring er, sök inspiration och nya intryck i alla former! Ta heller inte er själva på för stort allvar, vi jobbar med produkter som ska sprida glädje. Snälla, ha kul och älska det ni gör!

Som parfymör gör man många, fantastiskt roliga saker. Det viktigaste av allt är kanske att lära sig om världens alla dofter, hur de är uppbyggda och var de kan användas. Fredrik berättar att det är viktigt att vara nyfiken och hela tiden vara på jakt efter ny inspiration och nya dofter att stoppa in i sitt bibliotek. Med tid och dedikation kan man tillslut ta en idé och blanda mängder av dofter till någonting helt nytt, buteljera en tanke egentligen.

Passion
På frågan vad som driver honom, vad som är hans passion svarar Fredrik:
- Jag älskar vår planet och alla de fantastiska saker moder jord har skapat. Jag älskar att se livet ur ett romantiskt perspektiv - är fantastiskt dålig på att vara realist. Sättet en doft kan få oss att resa, jag älskar att resa i mitt sinne överlag. Som drömmare kan man semestra helt gratis!


Till alla er som nu funderar på att söka till en utbildning på Restaurang och Hotellhögskolan ger Fredrik Dalman följande råd:
- Om det finns en kreativ glöd inom er, var inte rädda att ta det första stapplande steget i rätt riktning. Det gjorde jag och jag har aldrig ångrat mig!
 

 

Fredrik har återvänt till RHS som föreläsare.
Här tränar han sommelierstudenter genom
laborationer med doft.