Restaurang- och hotellhögskolan

BFUF OCH NATU KUNSKAPSFORUM - Forskning – en investering i framtiden

23 oktober 2025 09:00 — 24 oktober 2025 13:00 Måltidens Hus i Norden, Campus Grythyttan, Örebro universitet

Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) står värd för NATU 2025 och ett gemensamt forsknings- och kunskapsforum som arrangeras tillsammans med BFUF.

Inbjudna är bland andra NATUs medlemmar, branschrepresentanter och forskningsfinansiärer.

Konferensen är fullbokad. Vill du att vi sätter upp dig på väntelista mejla till rhs@oru.se. Har du specifika frågor kontakta gärna ute.walter@oru.se.

Vi ser fram emot att välkomna er alla till RHS och Campus Grythyttan!

Ute Walter, Åsa Öström med kollegor på RHS och BFUF genom Stina Algotson

På förmiddagen den 23 oktober har NATU nätverket sitt årsmöte

23 oktober
11.30 Inregistrering
12.00 Lunch i Måltidens Hus

12.45 Välkommen hälsar Erik Löfmarck RHS/Örebro universitet, Ute Walter NATU och Stina Algotson BFUF

13.00 Förändringsarbete genom forskning och samverkan, Emma Gretzer Formas, Eva Schelin KK-stiftelsen och Anna Carlström Familjen Kamprads stiftelse
14.00 Besöksnäringens framtida kunskapsbehov? Näringens- och de anställdas perspektiv, Eva-Lotta Ramberg Hotell- och restaurangfacket, Jonas Siljhammar Visita – svensk besöksnäring), De offentligas perspektiv Helene Östberg Visit Skåne

14.45 Eftermiddagskaffe

15.15 Att söka forskningsfinansiering – trendspaning med röster från universitet, möjligheter & utmaningar, Maria Lexhagen Mittuniversitetet, Jonatan Leer Örebro universitet, Eva-Maria Jernsand Göteborgs universitet, Jörgen Eksell Lunds universitet

16.00 – 16.40 Förändringsarbete hur vi gör och tänker framåt, företag, Christian Lundén Strawberry, Sara Staffare och Carl Johan Granqvist Bredsjö Mjölkfår
16.45 Info om kvällens aktivitet och morgondagens program.
18.00 A revealing meal – Aktiv matlagning och sensorik i Måltidens Hus, Åsa Östrom, Annika Göran, Lars Eriksson m. fl. Örebro universitet

24 oktober
08.30 Välkommen till dag 2.
08.40 – 09.20 Forskning relevant för besöksnäring och turism – analys av 10 års kartläggningar och BFUFs finansiering av projekt 2012 – 2025. Malin Zillinger Lunds universitet och Dieter Müller Umeå universitet

09.20 Multidisciplinär forskning/större pågående FoU-program Robert Brummer Mat och hälsa, Örebro universitet, Anna-Karin Quetel PLATE, SRC Stockholms universitet

10.00 Kartläggning av besöksnäringens kompetensbehov 2025, Marina Nilsson HRF och Peter Thomelius, Visita

10.25 Förmiddagskaffe

10.40 Inför kartläggning av besöksnäringsrelevant forskning 2025, Eva Fohlstedt BFUF och TBA NATU

11.10 Showcase: ARKET CAFÉ. Hur en svensk ”haute-cuisine” kock, producenter och forskare i samarbete kan utveckla ett smakligt och hållbart koncept som håller för global lansering, Martin Berg chefskock/konsult Berget AB

11.40 Reflektioner, tack och avslut

12.00 Lunch i Måltidens hus

13.00 Avresa

Boende: Grythyttans Gästgivaregård

För att boka logi: 0591 633 00

Ange NATU när du bokar hotellrum så får du ett specialpris för konferensen (1325 kr/pers/natt.

Boka senast 15 maj för att få det rabatterade priset. Hotellet ligger med 5 minuters promenadavstånd från Campus Grythyttan.