Restaurang- och hotellhögskolan

Campus Grythyttan

I vackra Bergslagen i Grythyttan ligger Restaurang- och hotellhögskolan med sitt eget campus. Grythyttan är sedan länge ett centrum för mat, dryck och värdskap. På campusområdet finns tre byggnader: Måltidens Hus, Hälsans Hus och Kärnhuset.

Måltidens hus frost 720x 350 px.jpg

Måltidens Hus

Måltidens Hus var 1992 Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla. Idag rymmer det flera av Restaurang- och hotellhögskolans lokaler.

På källarplanet finns Kalastorget, en festvåning med tillhörande kök och förråd för allt från porslin och linne till möbler. På de andra våningsplanen finner vi Gastronomiska Teatern, Måltidsbiblioteket med det tillhörande Wretmanska kokboksmuseet, konferenslokaler och Metodköket.

Det Wretmanska kokboksmuseet

Måltidens Hus utökades 1999 med Nordens första Kokboksmuseum. Museet är byggt kring det material Måltidsakademins Biblioteksstiftelse köpte in på Sotheby’s bokauktion 1997. Vid auktionen förvärvades stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok av Platina, De honesta voluptate (om den ärbara vällusten) från 1480.

Gastronomiska Teatern

Gastronomiska Teatern i Måltidens Hus är en annorlunda föreläsningssal med plats för 96 personer. Varje plats är utrustad vatten och avlopp för dryckesprovning. Vid scenen är det möjligt att hissa upp ett demonstrationskök ur golvet och projicera bilder från spisen och skärbrädan för publiken. Det går även att laga mat tillsammans med studenterna med fem tävlingskök istället för demonstrationsköket.

Kärnhusets entré.jpg

Kärnhuset

I Kärnhuset hittar du större delen av kollegiet inklusive ledningen, studievägledare och administration. Här finns också lektionssalar, livsmedelslaboratorium, Forskningsköket och sensoriskt laboratorium.

Köksträdgården

Köksträdgården är en vacker oas som ligger placerat mellan Måltidens Hus och sjön Sörälgen. En unik köksträdgård där akademisk kunskap gror, bokstavligt talat.

Den sköts och nyttjas av Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) och är ett arv från den estetiska ”Lustans trädgård” som trädgårdsmästaren Simon Irving designade på platsen i början av 2000-talet. Nu är trädgården upplagd med tyngdpunkt på det pedagogiska, det vill säga grödor som är till nytta i undervisningen.

Läs mer om Köksträdgården.