Restaurang- och hotellhögskolan

Campus Grythyttan

På Campusområdet finns tre byggnader: Hälsans Hus, Kärnhuset och Måltidens Hus.

Måltidens Hus

Foto av Måltidens hus

Måltidens Hus var 1992 Sveriges paviljong på världsutställningen i Sevilla och är idag ett uppskattat besöksmål i Bergslagen.

I huset finns det bland annat en festvåning, det Wretmanska kokboksmuseet, bibliotek, konferenslokaler, metodkök och restaurang.

Det Wretmanska kokboksmuseet

Måltidens Hus utökades 1999 med Nordens första Kokboksmuseum. Museet är byggt kring det material Måltidsakademins Biblioteksstiftelse köpte in på Sotheby’s bokauktion 1997. Vid auktionen förvärvades stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok av Platina, De honesta voluptate (om den ärbara vällusten) från 1480.

Gastronomiska teatern

Gastronomiska teatern är en annorlunda föreläsningssal med plats för 96 personer. Varje plats är utrustad vatten och avlopp för dryckesprovning. Vid scenen är det möjligt att hissa upp ett demonstrationskök ur golvet och projicera bilder från spisen och skärbrädan för publiken. Det går även att laga mat tillsammans med studenterna med fem tävlingskök istället för demonstrationsköket.

Hälsans Hus

I Hälsans Hus finns gymnastiksal och gym. Varje vecka ordnas olika pass med t.ex. aerobics, badminton och innebandy.

Kärnhuset

Foto av Lustans köksträdgård

I Kärnhuset finns det kontor och lektionssalar, livsmedelslaboratorium och sensoriskt laboratorium.

Köksträdgården

Köksträdgården  är en vacker oas som ligger mellan Måltidens Hus och sjön Sörälgen. Läs mer om trädgården.