Restaurang- och hotellhögskolan

”VFU ger viktiga kontakter i restaurangbranschen"

Student i kök

David Ly Bayard tycker att praktiken på restaurang Koka i Göteborg tillför en extra dimension till alla kunskaper han får under sin utbildning på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

För kockstudenten David Ly Bayard innebär praktiken både praktiska kunskaper och ovärderliga erfarenheter av att jobba på en stjärnkrog–något som kan öppna dörrar när han söker jobb.
– Att få med sig en rekommendation från en krog som har en stjärna i Michelinguiden är jättebra, säger han.

Här kan du läsa mer om programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör.

David Ly Bayard läser fjärde terminen på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör vid Restaurang-och hotellhögskolan på Örebro universitet. Han gör sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, på Koka, en exklusiv restaurang i Göteborg som specialiserat sig på modern västsvensk gastronomi.

– Jag valde Koka av två anledningar: dels var det viktigt för mig att jobba på en restaurang med schyssta villkor för personalen, dels är jag något av en västgötapatriot och tilltalades av att få vara på en riktig stjärnkrog som jobbar med lokala, färska råvaror, berättar han.

Som praktikant har han fått prova på det mesta.

– I början fick jag enklare arbetsuppgifter som att till exempel laga försnacks, men sedan har jag fått både större frihet och mer ansvar. Jag har varit med och kört både kallkök och varmkök och stått i luckan och haft koll på bångarna, alltså de beställningar som kommer in. Det är jättekul –men det roligaste är nog att jobba med desserter.”

"Känslan av en fullsatt matsal kommer du inte åt i skolmiljö”

David Ly Bayard tycker att praktiken tillför en extra dimension till alla kunskaper han får genom att läsa teori och jobba i metodköken på Restaurang-och hotellhögskolan i Grythyttan.

– Det är nu man har möjlighet att omvandla de kunskaperna till ett praktiskt lärande. Och känslan och pulsen när du har en fullsatt matsal på riktigt, den kommer du inte åt i en skolmiljö, säger han.

David Ly Bayard berättar att han får med sig både nya färdigheter, som till exempel att skala havskräftor, och en mer generell förståelse för hur flödet fungerar i ett restaurangkök. Det mesta han gör under praktiken kan han också knyta till sådant han lärt sig på utbildningen.

– Framför allt har jag med mig en skön grundtrygghet från utbildningen. Jag förstår varför en örtolja blir grön vid en viss temperatur för att klorofyllet aktiveras och jag känner att jag inte bara följer order från min handledare, utan jag vet också varför vi gör på ett visst sätt,och inte ett annat.

David-förbereder-720x424.jpgSom praktikant har David La Bayard fått prova på flera olika arbetsuppgifter i köket.

Kontakter som kan ge jobb

Han lyfter fram att VFU ger en viktig möjlighet att komma in i arbetslivet.

– Restaurangbranschen är väldigt liten och alla känner alla. När man jobbar tio veckor på samma ställe lär man känna folk och jag har redan fått ett halvt löfte om jobb på en sommarkrog. Att dessutom få med sig ett rekommendationsbrev som visar att man klarar av att laga mat på den här nivån –från en krog som har en stjärna i Michelinguiden –är ju jättebra.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Det är lite olika från dag till dag. På ålderns höst drömmer jag om att driva ett bed and breakfast med egna odlingar –men just nu funderar jag på att öppna en asian fusion-krog, det är väldigt inne just nu och jag har vuxit upp med precis sådan mat, säger David Ly Bayard.
 
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat