Kulinarisk kock och måltidskreatör, 180 hp

Starttermin: Hösten 2024 (öppen)

Har du ett stort intresse för att arbeta med mat och måltider? Söker du efter en utbildning som kan öppna fler olika karriärvägar inom gastronomiområdet? Programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör är en 3-årig utbildning på universitetsnivå. Du lär dig att professionellt planera, genomföra och utveckla måltider som leder till gastronomiska och hållbara upplevelser. Vi förbereder dig för en karriär som kock, ledare eller måltidsutvecklare inom restaurang, offentlig sektor eller livsmedelsindustrin. Naturligtvis blir du din egen kreatör av många olika sorters måltidsupplevelser.

En student i kockkläder står i ett kök och hackar grönsaker.
Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Vill du skapa en hållbar framtid genom att arbeta med mat och måltider? Programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör ger dig möjligheten att införskaffa gedigna kunskaper om matlagningshantverk, sensorik, måltidsskapandets villkor och värdskapets betydelse för måltidsupplevelsen. Programmet är en universitetsutbildning som kombinerar teori, praktik och estetik för att utforska perspektiv såsom hantverk, gastronomi och hållbarhet. Du erbjuds även kunskaper i vetenskapligt, analytiskt och kritiskt tänkande kring måltidens betydelse och framtida utmaningar. Under studietiden utvecklar du olika kunskaper för att forma morgondagens hållbara måltider och måltidsverksamheter.

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (praktik) som ger dig möjlighet att vidareutveckla och utforska ett intresseområde inom ämnet Måltidskunskap och värdskap. Du väljer själv om du vill vara i Sverige eller utomlands.

Studierna bedrivs på Campus Grythyttan som erbjuder en unik miljö där även forskning i ämnet Måltidskunskap bedrivs. Du möter inspirerande lärare och gästföreläsare, som alla är experter inom sina områden. Möten med nuvarande studenter och nätverkande med tidigare studenter innebär att du skapar ovärderliga kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Utbildningen leder till en kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap och som ger behörighet till magisterstudier i ämnet. Arbetsmarknaden efter utbildningen är inom det gastronomiska fältet mycket god. Möjliga yrkesroller kan vara kock, kökschef, kostchef, måltidskreatör, Food & Beverage Manager, produktutvecklare för livsmedelsindustrin eller också blir du entreprenör/egen företagare.

Utbildningsplan Kulinarisk kock och måltidskreatör, 180 hp

Programöversikt för studenter med programstart hösten 2023:
Programöversikt Kulinarisk kock och måltidskreatör.pdf

Programöversikt för studenter med programstart hösten 2022 och tidigare:
Programöversikt Kulinarisk kock och måltidskreatör.pdf

Programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 börjar med introduktionskurser till ämnet Måltidskunskap och värdskap, där inslagen är både praktiska och teoretiska. Under höstterminen ges också en introduktion till begreppet Hållbarhet. Under vårterminen följer kurser i estetik, måltidskultur samt en påbyggnadskurs i hantverk.

År 2 börjar med kurser som behandlar villkoren för ett hållbart företagande och ett hållbart arbetsliv inom måltidsverksamheter. Under vårterminen fördjupar du dina hantverksmässiga kunskaper och utvecklar din förståelse för betydelsen av perspektiven näring och hälsa. Terminen avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik).

År 3 ges kurser med framtidsperspektiv där du får möjlighet att fördjupa dina yrkeskunskaper samt förbereda dig inför skrivande av ett examensarbete. Under det tredje läsåret ges kurser inom Måltidsutveckling, Varumärke och kommunikation samt inom Kreativitet och innovation. Framtidsperspektivet varvas med kurser som fördjupar och stärker din vetenskapliga och forskningsmässiga förmåga.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2024

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 70

Urval: Betyg 60%, Högskoleprov 40%

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Lotte Wellton

Anmälningskod ORU-69400

Som utbildad Kulinarisk kock och måltidskreatör kan du arbeta med måltider inom den privata restaurangnäringen såväl som inom den offentliga måltidssektorn. Tidigare studenter arbetar idag som till exempel kock, kökschef, måltidskreatör, och Food & Beverage Manager, produktutvecklare för livsmedelsindustrin. Flera har också valt att bli entreprenörer/egna företagare inom livsmedelsbranschen.

Med en universitetsutbildning skapar du goda förutsättningar för att arbeta i ledande positioner inom det expansiva mat- och måltidsområdet. Behovet av medarbetare med universitetsutbildning är stort och fortsätter att öka.

Under studietiden knyter du kontakter med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar och studiebesök.

Programmet förbereder dig dessutom för studier på avancerad nivå, exempelvis inom ämnet Måltidskunskap och värdskap.

Du som vill utveckla framtidens måltider och gastronomiska upplevelser.

Restaurang- och hotellhögskolans campus i Grythyttan ligger mitt i Bergslagens vackra omgivningar och erbjuder unika utbildningar inom restaurang, måltid och dryck med närhet mellan studenter, lärare och branschrepresentanter.

Spännande gästföreläsare från branschen
Tidigare studenter lyfter fram både lärare och gästföreläsare som viktiga inspirationskällor under studietiden. Johan Åkerberg från Holy Smoke BBQ och Jenny Neikell från Surtantens Syrade är två exempel från tidigare år.

Nationell och internationell praktik
Studenterna betonar också praktikperioden som en betydelsefull tid där möjlighet finns att testa att jobba på erkända restauranger och hotell i både Sverige och utomlands. Vi har tex studenter som praktiserat på trestjärniga restaurangen Maaemo i Oslo och på Royal Orchid Sheraton i Bangkok. Praktik under studietiden är en viktigt för att ge dig både kunskap och ett professionellt nätverk inför arbetslivet.

Forskning i måltidskunskap
Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet är det första universitetet i Sverige att forska i ämnet måltidskunskap. Det är en garant för dig som student att du har tillgång till den senaste kunskapen inom området.

En dynamisk och inspirerande utbildningsmiljö
Här i Grythyttan finns en unik studiemiljö med en gastronomisk teater, sensoriskt laboratorium och ett måltidsbibliotek, unikt för Skandinavien med fokus på måltidslitteratur i Måltidens Hus. På campus finner man även en egen idrottshall med gym.

Kvalificerade kockar med akademisk examen har mycket goda chanser att få jobb då det finns en stor efterfrågan på yrkesgruppen. Några vanliga yrkesroller förutom kock är kökschef, köksmästare, restaurangchef eller produktutvecklare inom livsmedelsindustrin.

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning (praktik) där du får möjlighet att skaffa dig värdefull kunskap och professionella kontakter som du har stor nytta av när du ska söka jobb. Vår erfarenhet säger att du som studerat vid Restaurang- och
hotellhögskolan vid campus Grythyttan har mycket goda chanser till jobb direkt
efter utbildningen.

Praktisk erfarenhet från branschen är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Många kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att studenter jobbat några år och väljer att studera vidare för att kunna ta nästa steg i yrkeskarriär och lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.RHS@oru.se

Två studenter, en med kockkläder och en i en köksträdgård.

”På Restaurang- och hotellhögskolan får du verktyg att förändra branschen”

Vill du vara med och förändra hotell- och restaurangbranschen i en mer hållbar riktning? Läs om två studenter som stormtrivts på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

Två personer plockar kirskål

”VFU är en höjdpunkt under utbildningen”

Förutom nya perspektiv och arbetslivserfarenhet ger praktiken också viktiga kontakter inför framtida jobb. Det tycker Vilhelmina Björling, som gör sin VFU som kock på Ombergs turisthotell.
–Jag får en förankring i det verkliga arbetslivet som man inte kan förstå förrän man är på plats, säger hon.

En person i ett restaurangkök tittar in i kameran och ler.

”VFU ger viktiga kontakter i restaurangbranschen"

För kockstudenten David Ly Bayard innebär praktiken både praktiska kunskaper och ovärderliga erfarenheter av att jobba på en stjärnkrog – något som kan öppna dörrar när han söker jobb.
–Att få med sig en rekommendation från en krog som har en stjärna i Michelinguiden är jättebra, säger han.

Två studenter i biblioteket på RHS.

Livet som student

Läs mer om hur det är att studera på Restaurang- och hotellhögskolan.

Bostad i Grythyttan.

Studentbostäder i Grythyttan

Här hittar du mer information om studentbostäder i Grythyttan.