Restaurang- och hotellhögskolan

Vanliga frågor och svar om våra utbildningar

Här har vi samlat frågor och svar på de vanligaste frågorna. Har du andra frågor är du välkommen att kontakta enhetschef Helene Gustafsson: 070 190 44 01

Viktigt att veta!

Du MÅSTE svara på ditt antagningsbesked för att behålla din plats vid utbildningen. I år är sista svarsdag 24/7. På Antagning.se hittar du all information du behöver kring din ansökan. Här finns svar på frågor kring antagning och alla viktiga datum du behöver vara uppmärksam på.

På Örebro universitetets hemsida finns information som kan vara värdefull för dig som är ny student. Här finns också en checklista med information om hur och var man tackar ja, samt registrerar sig.

Hur köper man kurslitteratur? Måste man köpa allt?

Litteraturen som används, finns i kursplanen varje termin (den första kursen heter MÅ004G och hittas via www.oru.se). Enklast är att ”klicka hem den” från nätet och hämta den vid ett postombud i Grythyttan eller på din hemort.

Man kan också köpa den begagnad från en student i årskursen över. Viktigt då är att man försäkrar sig om att det är samma litteratur som används den här terminen. Examinationen baseras på den obligatoriska litteraturen. Man behöver alltså inte köpa all referenslitteratur.

Ett tips är att gå med i Facebookgruppen Student i Grythyttan som är en sluten grupp för studenterna vid Restaurang- och hotellhögskolan. Här kan man köpa och sälja kurslitteratur och organisera samåkning till och från Sveriges alla hörn. Det publiceras även jobberbjudanden och sociala evenemang i gruppen.

Var kommer jag att studera?

Det beror på vilket program du läser. Det finns program som läser både i Örebro och Grythyttan och andra som idag enbart läser i Grythyttan. Programmen Kulinarisk kock och måltidskreatör samt Sommelier och måltidskreatörs läser du på Campus Grythyttan.

Programmet Måltidsekolog startar det första 1,5 året på Campus Örebro och den andra delen av programmet läser du på Campus Grythyttan.

Det har gjorts en utredning om lokaliseringen av Restaurang- och hotellhögskolan, som är klar och utredningen rekommenderar en flytt från Grythyttan till Örebro. Universitetsstyrelsen tar beslut i september. Det krävs även flera andra beslut för att en flytt ska genomföras.

Men oavsett vad styrelsen och andra beslutar så kommer de utbildningar som börjar i höst att starta på de orter som finns angivna på våra programsidor på oru.se. En förändring kommer ta tid och de studenter som startar i höst kommer gå hela sin utbildning i Grythyttan.

Hur skaffar jag bostad i Gryhyttan?

De flesta studenter på Restaurang- och hotellhögskolan bor i egna lägenheter. Boendet finns i Grythyttan och Hällefors som ligger 8 km norr om Grythyttan. Det går även att bo och pendla från Örebro som ligger ca 7 mil från Grythyttan. Här finns kontaktinformation. 

Hur ser planen för Restaurang- och hotellhögskolan ut framöver?

Vi fortsätter att utbilda och forska i Grythyttan och Örebro. Det är det som gäller tills något annat bestäms. Lokaliseringsutredningen är klar och rekommenderar en flytt. Universitetsstyrelsen tar beslut i september.

Även om styrelsen beslutar att verksamheten ska flytta är det en process som tar flera år. Studenter som går på universitetets Restaurang- och hotellhögskola idag kommer vara klara med sina studier innan en eventuell flytt kan genomföras. Även de studenter som startar i höst kommer gå hela sin utbildning i Grythyttan.

Behöver man ha yrkeserfarenhet för att börja på något av era program?

Vissa som kommer hit har jobbat några år innan och väljer att studera för att kunna ta nästa steg, men det finns också de som kommer direkt från gymnasiet. Man behöver inte ha flera års yrkeslivserfarenhet för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Utbildningen har grundläggande behörighet. Praktisk erfarenhet från branschen är inte ett antagningskrav.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Vad du blir efter avslutad utbildning beror på vad du gått för program, vad du gjort innan och vad din ambition är. Utbildningen blir vad du gör det till!

Att studera på Restaurang- och hotellhögskolan är dock att utbilda sig inom en expansiv, dynamisk och spännande bransch och göra en god investering för framtiden. Många som studerar här drömmer om arbetsledande positioner i branschen eller om att starta och driva eget, vilket samtliga utbildningar hos oss ger goda förutsättningar för.