Örebrostudenter hittar PFAS-relaterat ämne i glögg

Kemistudenterna Hilda Gustafsson, Axel Moosberg, Malin Hallberg och Kevin Li tillsammans med Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet, som står i mitten av bilden.

Kemistudenterna Hilda Gustafsson, Axel Moosberg, Malin Hallberg och Kevin Li tillsammans med Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet, som står i mitten av bilden.

Fyra kemistudenter vid Örebro universitet analyserade tolv glöggprodukter som köpts i dagligvaruhandeln. I samtliga prover påvisades mätbara halter av trifluorättiksyra (TFA). Forskare betonar att den hälsomässiga betydelsen är oklar och att mer forskning behövs.

Studenterna Kevin Li, Hilda Gustafsson, Axel Moosberg och Malin Hallberg går tredje året på Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik vid Örebro universitet och har inom ramen för ett examensarbete på kandidatnivå analyserat tolv kommersiellt tillgängliga glöggprodukter.

De hittade mätbara mängder av trifluorättiksyra (TFA) – ett persistent fluorerat ämne som är relaterat till PFAS – i alla prover, med halter mellan 20 och 100 µg/L. Urvalet omfattade både alkoholhaltig och alkoholfri glögg.

– TFA har tidigare påvisats i apelsin- och äppeljuice samt i barnpuréer, och höga halter har uppmätts i rött vin. Studenterna var nyfikna på TFA i glögg eftersom vissa produkter har liknande ursprung, till exempel från druvor, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet och handledare för studentprojektet.

TFA bildas vid nedbrytning av PFAS

TFA är ett litet och mycket stabilt fluorerat ämne som bildas vid nedbrytning av vissa PFAS och andra fluorerade kemikalier. Det har påvisats i dricksvatten, nederbörd och grödor, men glögg har inte tidigare studerats.

Även om TFA inte bioackumuleras på samma sätt som många andra PFAS-ämnen, gör dess mycket höga persistens att förekomsten är miljömässigt relevant. Halter har också uppmätts i människors blod.

– Att TFA förekommer i mätbara halter i säsongsprodukter som glögg visar hur spridda dessa föroreningar är och att de dyker upp på oväntade platser, säger studenten Kevin Li.

– Det här visar vikten av fortsatt forskning för att förstå källor och långsiktiga effekter, säger studiekamraten Hilda Gustafsson.

Praktiskt arbete för framtidens miljövetare

Studien genomfördes inom en kurs i miljöforensik, som är en del av kemiprogrammet.

Studenterna ansvarade för provtagning, analys och datatolkning med validerade metoder och fullständiga QA/QC-rutiner vid forskningscentrat Människa-Teknik-Miljö vid Örebro universitet, under handledning av doktoranden Welmoed Nauta.

– Att TFA förekommer förvånar oss inte. PFAS, inklusive TFA, är en global utmaning som kräver uppmärksamhet, säger studenten Axel Moosberg.

– Resultaten understryker vikten av att aktivt övervaka livsmedel och miljö med avseende på organiska föroreningar, säger Malin Hallberg, även hon student vid Örebro universitet.

Mer forskning behövs

Hur TFA hamnat i glöggen är okänt. En tänkbar källa är vattnet som används i tillverkningen. Det kan också komma från råvaror som varit förorenade eller andra delar av tillverkningsprocessen.

Inga slutsatser om hälsorisker kan dras i nuläget, enligt forskaren Leo Yeung.

– Vi har konstaterat att TFA förekommer – det väcker intressanta frågor. Nästa steg är att förstå varför. Vi hoppas att detta kan bidra till ökad övervakning av persistenta fluorerade ämnen i livsmedel och drycker, säger Leo Yeung.

  • Trifluorättiksyra, TFA, är ett PFAS-ämne som kan bildas vid nedbrytning av vissa växtskyddsmedel.
  • TFA löser sig lätt i vatten, är mycket lättrörlig i mark, och bryts inte ner naturligt i miljön. Det innebär att TFA som en gång hamnat i grundvattnet är i praktiken omöjligt att rena bort i stor skala.
  • Än så länge utgör halterna i grundvattnet ingen akut fara, men det är angeläget att undvika en allvarligare förorening, enligt Kemiinspektionen.
  • Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik är en treårig utbildning i kemi där teori blandas med laborationer. Efteråt kan du arbeta med allt från läkemedel till analys av bevis från brottsplatser. Läs om programmet här.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Leo Yeung