This page in English

Lena Johnson

Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Musikhögskolan

E-post:

Telefon: 019 303825

Rum: M272

Lena Johnson

Om Lena Johnson

Lena Johnson undervisar i klassiskt piano, kammarmusik och instudering. Hon arbetar även som pianist och ackompanjatör på Musikhögskolan och handleder examensarbeten på det konstnärliga kandidatprogrammet.

Lena fick sin utbildning för Esther Bodin-Karpe vid Kungliga Musikhögsskolan i Stockholm och för Irina Zaritskaya vid Royal College of Music i London. Hon har även studerat för Tatjana Nikolajewa och Karl-Heinz Kämmerling i Salzburg och Noël Flores i Wien. Hon har en magisterexamen i musikvetenskap från Örebro universitet.

Lena är verksam som solist, kammarmusiker och ackompanjatör och ger regelbundet konserter i Sverige och internationellt, där hon bl a haft engagemang i Londons Royal Festival Hall, i Cecilia Meireles hall i Rio de Janeiro och turnerat i USA.

Hon har gjort ett flertal inspelningar för Sveriges Radio P2 samt fyra CD-produktioner för bl a Caprice och Bluebell records, senast skivan var ”American Visions” tillsammans med violinisten Karl-Ove Mannberg.


Lena har tilldelats ett flertal stipendier från bl a  Kungliga Musikaliska Akademien (utlandsstipendier, Wilhelm Freund-stipendiet och Gottfrid Boon-stipendiet) och Konstnärsnämnden. Hon har vunnit första pris i British Council´s pianotävling och i Wilhelm Peterson-Berger-tävlingen. 2003 tilldelades hon Länstidningen i Östersunds stora kulturpris.
 
2001 och 2005 var hon ”Artist in residence” på Banff Centre for the Arts i Canada.
 
Lena Johnson har en bred pedagogisk erfarenhet från mästarkurser, seminarier och undervisning av studenter på hög nivå och på musiklinjer vid folkhögskolor, senast i form av master classes på Musik- och Operahögskolan i Västerås och Feredal University of Paraiba i Brasilien.