Forskning inom Mat och hälsa

Örebro universitet har under många år bedrivit stark forskning inom områden som fokuserar på kostens betydelse för hälsa och välmående. Food and Health Center samlar de unika tvärvetenskapliga kompetenserna vid universitetet och skapar en ny infrastruktur som integrerar forskning om mat, nutrition, teknik, medicin och samhällsvetenskap.
Örebro universitet vill bidra till att Sverige blir en ledande global aktör inom utveckling och konsumtion av livsmedel med hälsofördelar. Detta ska ske genom att systematiskt bygga kunskap, kompetenser och färdigheter.
Food and Health Centers forskningsstrategi fokuserar på ett antal utpekade fokusområden för forskning och innovation, där den gemensamma nämnaren är hur vi som människor påverkas av våra kostval och vår livsstil.
I ett inledande skede lägger centrumet stor vikt på att förstå hur vi som individer reagerar på den mat vi äter, så kallad "responsiv nutrition". Centrumet vill också öka kunskapen om hur andra substanser – som vi får i oss via maten – påverkar vår hälsa, och hur vi på bästa sätt kommunicerar kunskapen till dem som behöver nås av den.