Forskning inom Mat och hälsa

En man sitter med en webbkamera.

Mat gör större skillnad för människors hälsa än läkemedel och genom att äta rätt från start kan vi undvika problem som vi senare i livet försöker hantera med medicin. Inom Mat och hälsa vill forskarna ta reda på vilken förändring i kosten, får vilken hälsoeffekt, hos vem och när i livet.

Forskarna undersöker också vad det är som påverkar konsumenternas val av mat och hur man kan få människor att äta individuellt anpassad kost som får dem att må bra och hålla sig friska länge. Sammantaget vill forskarna göra det enklare för människor att äta rätt och hållbart – och ta fram nya metoder och teknik för att kunna mäta hälsoeffekter på individnivå.

Sedan starten 2018 har mycket hänt. Det nationella forskningscentret PAN Sweden fick medel från Formas, forskningsprofilen Rosetta@oru från KK-stiftelsen och Precision Nutrition Innovation Arena från Vinnova - bland andra anslag från EU, Vetenskapsrådet, Formas, Vinnova, Tillväxtverket, med mera.

PAN Sweden och en tallrik med mat.

PAN Sweden

Forskningscentrumet ska studera hela kedjan – från livsmedelsproduktion till människors välmående när det gäller protein från växtriket.

Jens Bleiel, Jan Sikkema, Anders Kaspersson, Robert Brummer. Främre raden: Lavinia Gunnarsson, forskningskoordinator Mat och hälsa, Berit Heitmann och Kati Katina.

Internationellt råd

Fem experter från fem länder som arbetat länge med att se till att forskning kommer samhället till nytta – det är Mat och hälsas internationella råd.

Sense Lab - en del av Mat och hälsa