PAN Sweden: Så påverkar salthalten produktionen av växtbaserade livsmedel
11 november 2025 13:00 – 15:00 Digitalt

Projektet ”Växtbaserade proteinisolat med lågt natriuminnehåll för produktion av hälsosamma och klimatvänliga livsmedel” har studerat frågor relaterade till den höga salthalt som ofta finns i växtbaserade livsmedel. Efter två års forskning har projektet nått sitt slut, och resultaten presenteras i detta seminarium.
Arbetet fokuserade på att minska saltmängden i proteinisolat från gula ärtor. Dessutom genomfördes en konsumentstudie av måltider baserade på växtproteiner på en gymnasieskola i Jönköping.
Vi kommer att lära oss hur man kan sänka salthalten i växtbaserade livsmedel genom att optimera produktionsprocessen, och om dess effekter på sensoriska egenskaper, konsumentpreferenser, näringskvalitet och miljö. Resultaten kommer även att diskuteras från industrins perspektiv.
Vi välkomnar deltagare från akademi, industri och offentlig verksamhet att ta del av projektets resultat och att lära sig mer om möjligheterna till saltreduktion i växtbaserade livsmedel.
Seminariet hålls tisdag 11 november, klockan 13-15. Mötet är digitalt och presentationerna sker på engelska.
Anmälningsblankett och mer information om projektet finns på följande länk: Final seminar Nov 11 2025: Participants
--
In English:
The project “Plant-based protein isolates with low sodium content for the production of healthy and sustainable foods” has studied issues related to the high sodium content often found in plant-based foods. The work focused on reducing the amount of sodium in protein isolates from yellow peas. In addition, a consumer study of meals based on plant proteins was conducted at a high school in Jönköping.
After two years of research, the project has come to an end, and the results are presented in this seminar. We will learn how to reduce the sodium content in plant-based foods by optimizing the production process, and about its effects on sensory properties, consumer preferences, nutritional quality and the environment. The results will also be discussed from an industry perspective.
We welcome participants from academia, industry and public sector to learn about the project’s results and about the possibilities for sodium reduction in plant-based foods.
The seminar will be held on Tuesday, November 11, from 13:00 to 15:00. The meeting is digital and the presentations will be in English.
The application form and more information about the project can be found at the following link: Final seminar Nov 11 2025: Participants