Färdiglagad mat – var extra vaksam

”Din risk att dö för tidigt ökar med varje tugga av ultraprocessad mat” och ”Hos en av sju personer som dör innan de har fyllt 75 år är ultraprocessad mat orsaken”. Det här är två rubriker som nyligen slagits upp stort i svenska medier.
Professor Robert Brummer förklarar varför han anser att det är problematiskt när relationen mellan mat och hälsa får uppmärksamhet på det här sättet.
Rubrikerna baseras på två nyligen publicerade studier i ansedda vetenskapliga tidskrifter. Frågan är om studierna verkligen kom fram till dessa uppseendeväckande påståenden?
Enligt Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutritionmedicinsk vetenskap, finns det skäl att vara försiktig – både med vad vi äter och hur vi tolkar vetenskapliga resultat.
Begreppet "ultraprocessad" är omtvistat, och många studier bygger på osäkra antaganden om vad människor faktiskt har ätit. Dessutom visar de ofta bara samband, inte orsaker. Viktigare än graden av processning är vad maten faktiskt innehåller och hur vår livsstil i övrigt ser ut.
Läs mer i Robert Brummers krönika i Nerikes Allehanda: Färdiglagad mat – var extra vaksam