Ny forskning visar att fibrer stärker både tarm och immunförsvar

Evangelia Kerezoudi.
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen – de spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar Evangelia Kerezoudi i en ny avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
Evangelia Kerezoudi har undersökt hur specifika kostfibrer – β-glukaner från svampen kungsmussling och Rhamnogalacturonan-I (cRG-I) från morötter – påverkar tarmbarriären, tarmfloran och immunförsvaret.
– En viktig upptäckt är att β-glukaner och cRG-I aktivt förstärker tarmbarriären, som är vårt första skydd mot skadliga bakterier och toxiner. En försvagad tarmbarriär är kopplad till flera kroniska sjukdomar, så att bevara dess täthet och funktion är avgörande, säger hon.
Den skyddande effekten kvarstår även vid stress eller låggradig inflammation, tillstånd som kan påverka tarmen innan några tydliga sjukdomstecken uppstår. Att effekten består även under dessa förhållanden utmanar den traditionella synen på kostfibrer som passiva inslag i kosten, enligt Evangelia Kerezoudi.
– Våra resultat visar att vissa fibrer kan hjälpa tarmen att förbli motståndskraftig även vid tidiga tecken på stress. Det pekar på att fibrer har en mer aktiv roll i att främja tarmens och immunförsvarets långsiktiga hälsa, säger hon.
Tränar immunförsvaret aktivt
Fibrer som β-glukaner och cRG-I visade sig också ha en direkt effekt på immunförsvaret, både i laboratoriemodeller och i en koststudie med människor. De stärkte immunsvaret över tid och bidrog till ökad motståndskraft. Men reaktionen varierade kraftigt mellan olika individer. Vissa personer uppvisade tydliga förbättringar av både immunförsvaret och tarmbarriärfunktionen, medan andra upplevde måttliga eller inga förändringar alls.
– Jag blev förvånad över hur olika människor reagerade på dessa ämnen. Samma fiber kunde ha en tydlig effekt i ett fall och väldigt liten i ett annat, säger Evangelia Kerezoudi.
Balanserad kost bidrar till god tarmhälsa hela livet
Avhandlingen visar också att personer med en mer varierad tarmflora kan ha större nytta av fibrer som β-glukaner och cRG-I.
– Kosten är avgörande för att bevara en motståndskraftig tarmflora, som i sin tur har betydelse för både immunförsvarets funktion och tarmhälsa.
En fiberrik kost gynnar mångfalden av mikroorganismer i tarmen, något som kan bidra till att bevara maghälsan när vi åldras. Och även om åldrandet ofta förknippas med förändringar i tarmen, tyder resultaten på att fibrer kan hjälpa oss att bevara en välfungerande tarm i takt med att vi blir äldre.
– Våra resultat indikerar att fibrer kan hjälpa till att reducera åldersrelaterade förändringar i tarmen, men tarmhälsan påverkas också av livsstil, kostvanor och den individuella tarmfloran.
Evangelia Kerezoudi hoppas att hennes forskning kan ligga till grund för utvecklingen av personligt anpassade kostråd som stärker tarmens hälsa och immunfunktion.
– Genom att förstå hur specifika fibrer, tarmflora och immunförsvaret påverkar varandra kan vi närma oss koststrategier som främjar långsiktig hälsa och stärker kroppens naturliga försvar, säger Evangelia Kerezoudi.
Text: Jasenka Dobric
Foto: Jasenka Dobric