Om Food and Health Center
Food and Health Center är ett universitetsövergripande centrum vid Örebro universitet. Centrumets verksamhet står på tre ben – forskning, utbildning och samverkan – och har som fokus att främja excellent forskning, som tydligt möter samhällsutmaningar och som har etablerad samverkan med näringsliv, offentlig verksamhet eller civilsamhälle.
Varför denna centrumbildning?
Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående i såväl allmänna medier som i vetenskapliga tidsskrifter. Sedan 2018 har Örebro universitet haft en strategisk och tvärvetenskaplig satsning kring mat och hälsa som har varit mycket framgångsrik och gjort avtryck både nationellt och internationellt. Därför inrättade universitetet den 1 juni 2025 ett universitetsövergripande centrum för mat och hälsa – Food and Health Center.
Centrumets vision
Hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Det är visionen för det universitetsövergripande centrumbildningen Food and Health Center. Det betyder mat som smakar bra, är hälsosam, har producerats på ett hållbart sätt och som konsumenterna både har råd och vill köpa.
Centrumets mission
Att väsentligt bidra till bättre hälsa och välbefinnande genom banbrytande tvärvetenskaplig (och tvärsektoriell) forskning inom området mat, nutrition och livsstil samt effektivt kommunicera detta till samhället.