This page in English

Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Fridfulla män i naturen – så ser ekofascism ut på sociala medier

Maria Darwish i universitetsbiblioteket

– En mjukare bild av ekofascism kan bidra till en smygande radikalisering, säger Maria Darwish.

Fridfulla män i vacker natur. Bilderna på plattformen Telegram är upplagda av män som sympatiserar med ekofascismen.
– Det är en framställning av högerextrem manlighet som inte är aggressiv, säger Maria Darwish, doktorand i genusvetenskap som analyserat nära 300 bilder som taggats med ekofascism.

Maria Darwish och har tillsammans med Lucas Gottzén, Stockholms universitet, identifierat bilder på sociala medieplattformen Telegram som knyter an till ”nordiskhet” och ekofascism, och där männen inte öppet hatar, hyllar våld eller uppträder beväpnade.

– Det är en ekofascistisk visuell kommunikation som använder positiva känslouttryck för att visa upp en nationalistisk syn på naturen och manligheten, säger Maria Darwish.

Hon betecknar männen i bilderna på telegram som ”kontemplativa”, alltså eftertänksamma och andliga. Ett exempel på bild är en man som gjort upp eld i skogen för att laga mat och koka kaffe. Han blickar ut över ett till synes orört landskap i milt kvällsljus och njuter i stillhet av skönheten. Bildspråket är många gånger detsamma som i reklam för företag som säljer friluftsutrustning.

Ryggen på ensam man som ser ut mot öppet fält

Uppladdning på Telegram som taggats ekofascism

Dyrkan av den orörda naturen är en tradition inom fascism. Maria Darwish ger exempel med ”Männerbund”, en föreställning om forngermanska manlighetsriter som fick nytt liv i 1900-talets Tyskland och lyftes fram i nazismen.

I de bilder som Maria Darwish analyserat är det högerradikala budskapet inte uppenbart, även om många har fascistiska symboler med, som till exempel odal-runan.

Hon pekar på att denna form av maskulinitet bygger på en känslomässig koppling mellan vita nordiska män och landskapet, vilket stärker idéer om "blod och jord". I stället för att uttrycka aggressivitet eller våld, presenteras männen som lugna och rotade i en mytisk, naturlig nordisk historia.

Maria Darwish slutsats är att denna typ av visuellt berättande kan locka unga män till extremhögern.

– Det handlar inte bara om ideologi eller våld, utan också om gemenskap, värme och trygghet. På så vis kan en mjukare bild av ekofascism bidra till en smygande radikalisering, säger hon

Ekofascism kombinerar extrem nationalism med engagemang för miljön och ett motstånd mot det moderna samhället.

Vissa grupper av människor ses som ett hot mot både miljön och nationens överlevnad. Ekofascism använder skydd av miljön för att motivera exkludering, rasism och våld. 

Ekofascism innefattar ofta auktoritära delar, men kan manifestera sig på olika sätt utan en fullt auktoritär stat.

Text: Maria Elisson
Foto: Maria Elisson