Musikhögskolan

Lärarporträtt: Peter Knudsen

Peter Knudsen

Peter Knudsen är pianisten och kompositören vars musik ofta befinner sig i skärningspunkterna mellan jazz och västerländsk konstmusik. Det speglar sig också i hans forskning och den kommande avhandlingen Expanding horizons - improvisational explorations of 20th-century classical music. Som erfaren frilansare har Peter tilldelats en rad stipendier och verkat i många olika musikprojekt. I slutet av april disputerar han inom konstnärlig forskning vid Norges teknik- och naturvetenskapliga universitet NTNU i Trondheim.

Hallå där Peter Knudsen, tillbaka i undervisning i piano, improvisation och ensemblespel, utöver uppdraget som proprefekt vid Musikhögskolan.

Vad har du gjort under tiden som du varit tjänstledig?
– Jag har sedan hösten 2021 gått en forskarutbildning i Trondheim, på Norges Teknisk-Naturvetenskapliga Universitet (NTNU) inom fältet konstnärlig forskning. Själva projektet, Expanding horizons, bygger på en praktikbaserad forskning som undersöker utgångspunkter för hur repertoar från 1900-talets konstmusik kan utforskas via improvisation. Arbetet har särskilt fokuserat på tre områden: den roll som notbilden spelar i denna typ av processer, hur man som improvisatör kan hantera det musikaliska språket och hur man kan navigera i spänningsfältet mellan ’trohet mot originalet’ och det egna kreativa uttrycket.

Vad är det bästa med att vara tillbaka och undervisa studenter igen vid Musikhögskolan på Örebro universitet?
– Något som jag upptäckte efter första året som doktorand var hur mycket jag saknade undervisningen, inte minst mötet med studenterna. Framförallt är det givande att röra sig mellan deras musicerande och det gemensamma reflekterandet kopplat till det, samt att se vilka insikter som föds ur denna växelverkan. Sen är det ofta inspirerande att ta del av studenternas kreativitet, vilket inte minst märks så här års genom alla fantastiska examenskonserter som ges.

Vad är det viktigaste du vill att dina studenter ska ta med sig ut i arbetslivet från din undervisning?
– Det jag framförallt hoppas är att studenterna ska komma ut från våra utbildningar som självständiga musikskapare med förmåga att reflektera över sitt musikutövande ur en mängd olika perspektiv, samt att de har med sig en rejäl verktygslåda för att hantera de krav och utmaningar som de möter i det professionella musiklivet. Utöver det ser jag det som särskilt viktigt att studenterna inte begränsar synen på sig själva och det egna musikskapandet till alltför snäva kategorier, utan att de har med sig en öppenhet för att kunna verka i olika sammanhang och delta i olika typer av samarbeten.

Varför tycker du att man ska välja att söka till Musikhögskolan vid Örebro universitet?
För att det är en enormt spännande miljö med hög grad av expertis och specialkompetens inom ett flertal områden, såväl konstnärligt som pedagogiskt. Utöver det sker en mängd kreativa utbyten ’över gränserna’ mellan de konstnärliga inriktningarna och utbildningarna, liksom samarbeten med professionella ensembler och gästartister. Sen är det en attraktiv studiemiljö, med gott om övningsrum, ensemblesalar, en toppmodern studio och fantasiska konsertlokaler.

Har du något spännande projekt på gång som du vill/kan berätta om?
Nu i det närmaste förbereder jag mig för min disputation, som äger rum torsdagen den 24 april i Trondheim vid NTNU:

http://www.ntnu.no/kalender/detaljer/-/event/7fb78637-bde9-3b5f-9243-4269f226b9e2

I övrigt fortsätter arbetet med undervisning och det som hör till mitt uppdrag som proprefekt. En viktig del av det gäller utvecklingen av forskning i Musikalisk gestaltning, vilket bland annat handlar om att organisera kollegieträffar och seminarier med gästforskare, samt att stötta medarbetare i skapandet av publikationer, utvecklingsprojekt och forskningsprojekt. Men arbetet pågår även med utveckling av utbildning på avancerad nivå, vilket har lett till att vi nu till hösten för första gången ger en fristående kurs i improvisation på avancerad nivå.