Institutionen för naturvetenskap och teknik

Nytt patent tar Moon Smart Focus ett steg närmare Hollywood

Filmteam under inspelning

"Ungefär 20 procent av alla tagningar måste göras om på grund av felaktig skärpa. Det är både kostsamt och skapar ständig irritation i filmteamet. Moon Smart Focus löser problemet", berättar Miko Lazic.

Örebroföretaget Moonlighting Industries har fått patent på sin innovation Moon Smart Focus, en lösning som tagits fram med hjälp av AI-forskare på Örebro universitet. – Insatserna från Inkubera och Örebro universitet har varit ovärderliga, säger Miko Lazic.

Moonlighting Industries har utvecklat Moon Smart Focus, ett intelligent fokussystem som känner igen skådespelare och ställer in skärpan perfekt. I dag ställs skärpan in manuellt, vilket resulterar i omfattande omtagningar av scener och kasserad film.  Moon Smart Focus har lösningen på problemet – en lösning som man nu fått patent på. Dessutom börjar man fylla orderblocken.

Historien om Moon Smart Focus börjar med grundaren och innovatörer Miko Lazic, som har lång erfarenhet som filmregissör och fotograf.

– Autofokus är ju alla amatörfotografer vana vid. Men vid professionell film måste en B-fotografen styra fokus, det är en del av filmens berättarteknik. Men ungefär 20 procent av alla tagningar måste göras om på grund av felaktig skärpa. Det är både kostsamt och skapar ständig irritation i filmteamet. Moon Smart Focus löser problemet, berättar Miko.

"Ovärderligt stöd från Inkubera och Örebro universitet"

Förra året åkte Miko med på en affärsresa till Kanada som Inkubera arrangerade. Där mötte han investerare med kopplingar till den amerikanska filmindustrin. Efter detta intensifierades utvecklingsarbetet ytterligare. Inte minst har forskare på Örebro universitet vidareutvecklat Moon Smart Focus med hjälp av den senaste AI-tekniken.

– Det konkreta intresset från den amerikanska marknaden var precis den vitamininjektion vi behövde, säger Miko.

– Både Inkuberas och Örebro universitets insatser har också varit ovärderliga. Vi hade aldrig varit där vi är i dag utan dem.

Inkubera hjälpte även Moonlighting Industries att hitta en extern vd. Örebroaren Mathias Farnebo har lång erfarenhet av startups och av att lansera nya produkter. Mathias började sitt uppdrag som vd i mars 2018.

– Just nu är det många pusselbitar som faller på plats, berättar Mathias. Sedan i somras har vi fått in ordrar på över 20 enheter med ett totalt ordervärde på en miljon kronor från ett par ledande aktörer i Sverige. Vi har dessutom blivit antagna i Nvidias stödprogram för startups i stenhård konkurrens.

Ett steg närmare Hollywood

Nvidia tillverkar grafikkort som ligger bakom den pågående revolutionen inom AI, den digitala spelindustrin och självkörande bilar.  I Moon Smart Focus finns en superdator som inte är mycket större än ett kreditkort. Avtalet med Nvidia ger tillgång den senaste tekniken, kvalificerad teknisk rådgivning och draghjälp i marknadsföringen. Det är också en fjäder i hatten. Nvidia väljer endast ut en bråkdel av de bolag som ansöker – bara de som har potential att revolutionera sin bransch.

Det nya patentet är ändå den viktigaste av många positiva faktorer just nu.

– Patentet är en riktig milstolpe för oss. Vi har nu patent i Sverige och har dessutom fått en positiv granskning av vår internationella patentansökan via PCT. Det innebär att vi kan beviljas patent på de mest intressanta marknaderna i världen, säger Mathias.

Även om såväl Indien som Nigeria sprungit förbi USA i antalet producerade filmer per år, bedömer Mathias att Nordamerika är den mest intressanta marknaden för Moon Smart Focus.

– I USA, följt av Kanada och Europa, är produktionskostnaderna högst. Där blir också nyttan med Moon Smart Focus allra störst, säger Mathias Farnebo.

– Patentet vi nu har fått, tar oss absolut ett steg närmare Hollywood.

Text: Mats Dernand
Foto: Moonlight Industries