Filosofie hedersdoktor - Håkan Nesser

Håkan Nesser har sedan debuten med Koreografen (1988) skrivit ett trettiotal romaner. Hans verk har översatts till mer än trettio språk och har sålts i 15 miljoner exemplar. Flera av dem har filmatiserats eller legat till grund för TV-serier.

Porträtt på Håkan NesserHåkan Nesser har tilldelats utmärkelser som Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman och för bästa deckare, Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckel för bästa kriminalroman, Nerikes Allehandas kulturpris och det tyska "Ripper Award". Efter debuten följde tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren med handlingen förlagd till den uppdiktade europeiska staden Maardam. Därefter introducerade han kommissarie Barbarotti i det fiktiva Kymlinge och följde honom i fem böcker. Till sin barndoms- och uppväxtmiljö i Kumla i Närke återvände han i romanerna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998) och Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2002).

Håkan Nesser har en rik produktion vid sidan av deckar- och kriminalromangenren men anger att han dragits till denna genre på grund av den drivkraft som spänningen utgör för läsandet och därför att dödens närvaro naturligt öppnar för de stora existentiella frågorna. Det signifikanta för hans kriminalromaner är också att läsarintresset inte bara gäller mordgåtan utan i hög grad även knyts till de olika karaktärernas öden och brottning med livet.