Paul Svensson

Paul Svensson är en av landets mest välkända och inflytelserika kockar. Han har arbetat på några av Sveriges bästa restauranger och har deltagit i Bocuse d’Or, en av världens mest prestigefyllda tävlingar i matlagning. Han driver idag Fotografiska Restaurangen, som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang.

Paul Svenssons arbete har på senare år fått ett allt tydligare fokus. Han förespråkar hållbar njutning, alltså mat som smakar exceptionellt samtidigt som den gör gott för vår hälsa och vår planet. Hans filosofi är att använda så mycket som möjligt av en grönsak och omvandla den till fantastisk mat, samtidigt som man minimerar mängden svinn. På så sätt får han måltiden och ekologi att sammanstråla i begreppet måltidsekologi.

Paul Svensson har skrivit flera böcker om hållbar matlagning och han medverkar flitigt i media, TV och radio för att öka medvetenheten om kvaliteten på vår mat och hur vi bör och kan äta nyttigare och mer hållbart. Genom sitt arbete har Paul Svensson inte bara inspirerat allmänheten utan han har även visat sina kollegor i restaurangbranschen vad man kan göra för att skapa medvetna och hållbara matupplevelser.

Örebro universitet har inlett ett samarbete med Paul Svensson. Framförallt är hans kunskap och erfarenhet av stor relevans och nytta för både utbildning och forskning i gastronomi och hållbara livsmedelssystem – områden som är av intresse för både Restaurang- och hotellhögskolan och Institutionen för naturvetenskap och teknik. Utnämningen av Paul Svensson till hedersdoktor både stödjer och stärker Örebro universitets arbete och profil på hållbarhetsområdet.