Thomas Dausgaard

Thomas Dausgaard, Svenska kammarorkesterns chefsdirigent, är berömd för sin kreativa och innovativa programsättning, sina inlevelserika liveframträdanden och sina kritikerrosade inspelningar. Han framträder regelbundet tillsammans med världens ledande orkestrar i Europa, Amerika, Asien och Australien. Thomas Dausgaard har belönats med Dannebrogsordern av drottningen av Danmark och är ledamot av svenska Kungliga Musikaliska akademien.

Han är även chefsdirigent för BBC:s skotska symfoniorkester, musikalisk ledare (från 2019/2020) och förste gästdirigent för Seattles symfoniorkester, hedersdirigent för Orchestra della Toscana och hedersdirigent för Danmarks radios symfoniorkester.

Ganska snart efter att Thomas Dausgaard utsetts till chefsdirigent för Svenska kammarorkestern 1997 tog de tillsammans musikvärlden med storm med sina oerhört framgångsrika inspelningar av Beethovens samtliga orkesterverk. Sedan dess framträder de regelbundet på världens främsta konsertscener och besöker de mest prestigefyllda musikfestivalerna, såsom Salzburg-festivalen, BBC Proms, Schleswig-Holsteins musikfestival och Mostly Mozart i New York.

I Örebro har samarbetet med universitetet varit särskilt betydelsefullt för att knyta band mellan studenter och professionella musiker. Sedan konsertsalen byggdes på campus har Thomas Dausgaard och Svenska kammarorkestern varit en del av dess dna, där man gett återkommande gratiskonserter men också utnyttjat salens utomordentliga akustik i sina inspelningar.