Food & Health@ORU: Virvelkvarnens potential för att främja lokalt fullkornsbröd med kulturspannmål
31 oktober 2025 08:45 – 09:30 Innovasalen, ARC, campus Örebro, alternativt online (Zoom)

Välkommen till seminariet Food &Health@ORU som kommer handla om virvelkvarnens potential för att främja lokalt fullkornsbröd med kulturspannmål. Dagens gäster är Magnus Westling, biträdande lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan, och Mikaela Johansson, egenföretagare, Sörgårdens Lisselbruk.
Food & Health@ORU: Virvelkvarnens potential för att främja lokalt fullkornsbröd med kulturspannmål
- Datum: Fredagen den 31 oktober 2025.
- Plats: Innovasalen, ARC, campus Örebro, alternativt online (Zoom).
- Tid: Frukost serveras från 08.00. Seminariet pågår mellan 08.45 och 09.30.
- Språk: Presentationen ges på svenska men frågor kan ställas på engelska.
I en tid då folkhälsoutmaningar och hållbarhetsfrågor står högt på agendan spelar våra matvanor och livsmedelssystem en central roll. Fullkornsprodukter har visat sig ha betydande hälsofördelar men konsumtionen är fortfarande låg i många delar av världen. Samtidigt står jordbruket inför utmaningar kopplade till odlad mångfald och klimatförändringar.
Inom ramen för ett testcase har Magnus Westling, biträdande lektor i måltidskunskap, tillsammans med Sörgårdens Lisselbruk och andra företagare undersökt hur innovativ malningsteknologi (virvelkvarn) skulle kunna bidra till att lösa dessa utmaningar genom att främja produktion och konsumtion av näringsrikt, lokalt producerat fullkornsbröd från kulturspannmål.
Medverkande:
- Magnus Westling – biträdande lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet
- Mikaela Johansson – egenföretagare, Sörgårdens Lisselbruk