This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Förvaring, skyltning, märkning

Mängden brandfarlig vara som förvaras ska alltid minimeras. Detta gäller särskilt den brandfarliga vara som förvaras framme i laboratoriet. Några exakta mängdgränser för hur stora volymer som får förvaras framme kan inte fastställas men bör begränsas till endast den mängd som behövs under dagens arbete. Vidare gäller: 

  • Brandfarliga varor får aldrig förvaras eller tillfälligt ställas upp i en utrymningsväg.
  • Brandfarliga vätskor och brandreaktiva varor förvaras separat. För att inte förvärra en brand ska brandfarliga gaser, brandfarliga vätskor och brandreaktiva varor förvaras separata skåp.
  • Brandfarliga vätskor får inte förvaras tillsammans med brandfarliga gaser.
  • Brandfarliga varor får inte förvaras tillsammans med varor som vid brand kan ge ökad risk, t ex giftiga eller frätande kemikalier.
  • Brandfarliga varor får inte förvaras med lättantändligt material som kan förvärra en brand.
  • Vid platsbrist så får lösa behållare av brandfarlig vätska förvaras på egna hyllplan i skåp där samförvaring av andra farliga kemikalier sker. Hyllplanen ska märkas upp.

Brandcell

En brandcell är en del av byggnad, exempelvis rum eller våningsplan, som är byggtekniskt avskild på sådant sätt att spridning av brand och brandrök till annan del av byggnaden hindras under viss tid, bestämd med hänsyn till byggnadens ändamål och antalet våningar. Ett korrekt utfört och installerat brandsäkert skåp kan anses utgöra ett eget brandtekniskt avskilt utrymme (brandcell) och kan därför användas för förvaring av större mängder brandfarliga varor.

Förvaring av brandfarlig vätska

Upp till 500 l brandfarlig vätska inom en brandcell får förvaras i ventilerade kemikalieskåp av plåt. Vid förvaring inomhus av lösa behållare med brandfarliga vätskor med flampunkt 30 ˚C eller lägre och en sammanlagd volym av mer än 500 liter, eller flampunkt högre än 30 ˚C och en sammanlagd volym av mer än 4 000 liter ska utrymmet vara brandtekniskt avskilt och i övrigt anpassat till förvaringen. Den brandtekniska avskiljningen bör vara minst motsvarande EI 30 för volymer upp till och med 1000 liter och minst motsvarande EI 60 för volymer över 1 000 liter och upp till 10 000 liter.

Om brandfarlig vara ska förvaras i kylskåp så måste kylskåpet vara gnistfritt för att förhindra att brand ska uppstå.

Förvaring av brandfarlig gas

Vid brand utgör all sorts gas en risk p.g.a. värmen som kan ge upphov till att en gasbehållare exploderar. För att undvika förvaring av gaser på laboratorier ska centrala gasdistributionssystem eftersträvas. Brandfarlig gas placeras med fördel utomhus. Den brandfarliga gas som måste förvaras inomhus ska förvaras i ventilerade gaskabinett med lägst brandklass EI30. Dessa skåp ska vara klassade enligt EN 14470-2. Då mer än 250 l (behållarvolym) förvaras inom en brandcell ska ventilerade EI 60 gaskabinett klassade enligt EN 14470-2 användas, alternativt förvaring i separata gasförråd. Alla gasbehållare ska vara förankrade med obrännbar kedja som är lätt att häkta av.

Skyltning

Skåp och förråd där brandfarliga varor förvaras ska skyltas. Skyltarna upplyser de som hanterar brandfarliga varor på arbetsplatsen om var dessa finns. Skyltarna är också viktiga för att räddningstjänsten, vid en eventuell insats, snabbt ska kunna få information om var de brandfarliga varorna förvaras. Man ska med hjälp av skyltarna kunna hitta de brandfarliga varorna från närmaste korridor. Det betyder att det ibland inte bara behövs skyltar på förrådets eller skåpets dörr utan även på den dörr som från korridoren leder till förrådet eller skåpet där de brandfarliga varorna förvaras. Alla skyltar ska vara av god beständighet med tanke på omgivande miljö och placeras väl synligt.

Märkning

Brandfarliga varor ska märkas med symboler och varningstexter, så att användaren informeras om farorna. Märkningen bestäms av varans klassificering, se säkerhetsdatablad. Ansvaret för att klassificera och märka de brandfarliga varorna ligger hos den som släpper ut produkten på den svenska marknaden, d.v.s. tillverkare, leverantörer och återförsäljare. Om ett ämne tappas om till ett nytt förvaringskärl ska märkning av det nya kärlet följa kraven på märkning enligt säkerhetsdatablad.