This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Olyckor och tillbud

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ger möjlighet att upptäcka risker innan något hänt, till skillnad mot att enbart genomföra åtgärder efter en sjukdom, ett tillbud eller en olycka. Med hjälp av systematiken går det att upptäcka mer av det som är viktigt för medarbetarnas hälsa och det blir tydligt vilka åtgärder som hjälper. Alla arbetsgivare ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete med syftet att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Sammanställningar av ohälsa, skador och tillbud är ett bra underlag för att kunna göra en bra utredning.

Riskobservation

En riskobservation innebär att man observerat en risk i arbetsmiljön. Det är något som skulle kunna orsaka tillbud eller olyckor om man inte gör något åt det. Det kan till exempel vara att en nödutgång är blockerad eller att ett skydd saknas på en maskin.

Tillbud

Ett tillbud är en oönskad händelse som kunde ha lett till en olycka, men som inte gjorde det. Kanske var det slumpen som gjorde att det bara blev en nästan-olycka där ingen skadades. Det kan till exempel ha varit något tungt som föll ner från en hylla, men ingen fick det på sig. Det blev ett "oj" i stället för "aj". Berörd medarbetare (eller student) fyller i det elektroniska formuläret eller pappersblanketten (Tillbudsrapporten) som finns under avsnittet "länkar" och meddelar arbetsgivaren (eller handledaren/läraren) att ett tillbud har inträffat. Pappersblanketten skickas sedan av arbetsgivaren till personalavdelningen. Arbetsgivaren ansvarar för att utreda tillbud.

Allvarligt tillbud

Ett allvarligt tillbud är en händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Exempel på allvarliga tillbud är: någon fallit från några meters höjd utan att skada sig, hängande last eller något annat rasat ner i närheten av någon eller där någon skulle kunna ha befunnit sig, en förare av ett fordon blivit utsatt för laserbeskjutning, någon fick en stick- eller skärskada av en kanyl eller liknande, där det är känt eller starkt misstänkt att patientens eller den andra personens blod är smittat, det skett ett rök-, gas- eller kemikalieutsläpp utan att någon arbetstagare skadats, det skett en explosion i en lokal där det vid tillfället inte fanns några personer. Det kan även röra sig om händelsen som drabbat någon psykiskt, till exempel, en enstaka kränkande handling, hot om våld såsom knivhot eller hot med skjutvapen, mordhot som upplevs varit allvarligt menat eller annat hot om våld mot person, svårare fall av mobbning, kränkningar och trakasserier, om någon under en längre tid varit utsatt för skadlig stress och reagerat starkt på det. Det är arbetsgivaren själv som från fall till fall bedömer om tillbudet eller skadan är så allvarlig att den behöver anmälas till Arbetsmiljöverket. Anmälan görs på webbsidan "anmäl arbetsskada". Arbetsgivaren ska även fylla i tillbudsrapporten. Rapporten skickas till personalavdelningen. Arbetsgivaren är skyldig att utreda vad som hänt och sedan genomföra de åtgärder som behövs för att det som inträffat inte ska hända igen.

Olycksfall

Oönskad plötslig händelse som lett till fysisk eller psykisk skada på person. Skadan kan vara lindrig eller så allvarlig som en dödsolycka.

Arbetsskada/dödsfall

En arbetsskada är:

  • en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av olycksfall eller på annat sätt orsakats av arbetet.
  • en skada som har inträffat på väg till eller från arbetet.
  • en smittsam sjukdom som har uppkommit på grund av smitta i arbetet.
  • en smittsam sjukdom som har uppkommit i arbetet när sjukdomen är klassad som samhällsfarlig.

Berörd medarbetare meddelar arbetsgivaren att arbetsskada inträffat. Arbetsskador anmäls sedan av medarbetaren eller arbetsgivaren på webbsidan "anmäl arbetsskadan" som går till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket. En kopia på arbetsskadeanmälan skickas till personalavdelningen. Arbetsgivaren är skyldig att utreda orsakerna till arbetsskador i arbetet. Medarbetaren kan ansöka om ersättning från Försäkringskassan, läs mer på Försäkringskassans webbsida "Skador i arbetet". Studenter meddelar handledaren eller läraren att arbetsskada har inträffat. Utförligare rutiner finns på Örebro universitets hemsida och nås via länken "Interna rutiner student". Dödsfall på grund av arbetsplatsolycka eller dödsolyckor som skett till eller från arbete anmäls av arbetsgivaren på webbsidan "anmäl arbetsskada".