Centrum för Mat och hälsa

Hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Det är visionen för Food and Health Center. Det betyder mat som smakar bra, är hälsosam, har producerats på ett hållbart sätt och som konsumenterna både har råd och vill köpa.
För mer information om centrumet och hur du som forskare vid Örebro universitet kan ansluta dig till Food and Health Center, besök vår sida på Inforum (endast för anställda vid Örebro universitet).
Nyheter
-
Därför kan samtalet mellan hjärnan och tarmen få din mage att krångla
De flesta har känt hur magen knyter sig före ett viktigt möte eller hur aptiten försvinner vid oro. För den som lever med störningar i samspelet mellan mage och hjärna får denna kropp–själ-koppling ännu större konsekvenser.
-
Här invigs Food and Health Center vid Örebro universitet – samlar kompetens inom mat, hälsa och välmående
Mat som smakar gott, är hälsosam, produceras på ett hållbart sätt – och som konsumenterna både har råd och vilja att köpa. Det är visionen för Food and Health Center. "Vi samlar forskare från en bredd av forskningsfält", säger Robert Brummer.
-
Därför är små lantbruk av stor betydelse
De småskaliga lantbrukarna bidrar till samhället på fler sätt än vi ofta ser vid en första anblick. Forskare vid Örebro universitet studerar deras syn på entreprenörskap, hållbarhet och affärsmodeller.
-
Byt sill och snaps mot svenskt vin och kaviar
Midsommar förknippas för många med sill, färskpotatis och ett glas iskall snaps. Men vad händer om vi byter ut midsommarmenyn mot svenskt vin och kaviar?
-
”Växtbaserad mat måste vara både hälsosam, smakrik – och prisvärd”
Det krävs tvärvetenskapliga samarbeten för att forskning om framtidens hållbara livsmedel ska bli framgångsrik – och för att växtbaserad kost ska bli attraktiv för konsumenterna. Det konstaterar professor Robert Brummer, föreståndare för PAN Sweden, vid...