Centrum för Mat och hälsa

Hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Det är visionen för Food and Health Center. Det betyder mat som smakar bra, är hälsosam, har producerats på ett hållbart sätt och som konsumenterna både har råd och vill köpa.
Nyheter
-
Fullkornsbrödet bakat med virvelmalet mjöl överraskade i smaktestet
Kan en nygammal teknik för att mala spannmål göra fullkornsbröd både godare och mer näringsrikt? Svaret är ja. I ett nytt testcase inom Samverkansplattformen Mat och hälsa vid Örebro universitet fick brödet med virvelmalet fullkornsmjöl högst betyg.
-
Färdiglagad mat – var extra vaksam
”Din risk att dö för tidigt ökar med varje tugga av ultraprocessad mat”. Professor Robert Brummer förklarar varför han anser att det är problematiskt när relationen mellan mat och hälsa uppmärksammas i medier på det här sättet.
-
Grundämnen i ingefära kan avslöja var växten kommer från
Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats. Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet.
-
Ny forskning visar att fibrer stärker både tarm och immunförsvar
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen – de spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar Evangelia Kerezoudi i en ny avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
-
Örebro universitet bildar centrum inom mat och hälsa
Nu är beslutet fattat. Den 1 juni inrättar Örebro universitet ett universitetsövergripande centrum inom mat och hälsa; Food and Health Center. – Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående, säger Robert Brummer.