Centrum för Mat och hälsa

Hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Det är visionen för Food and Health Center. Det betyder mat som smakar bra, är hälsosam, har producerats på ett hållbart sätt och som konsumenterna både har råd och vill köpa.
Nyheter
-
Ny forskning visar att fibrer stärker både tarm och immunförsvar
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen – de spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar Evangelia Kerezoudi i en ny avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
-
New research shows fibre boosts both gut and immune health
Dietary fibre not only aids digestion, but also actively contributes to regulating gut barrier integrity and the body’s immune system. This is demonstrated by Evangelia Kerezoudi, who presents this in her doctoral thesis in biomedicine at Örebro...
-
Örebro universitet bildar centrum inom mat och hälsa
Nu är beslutet fattat. Den 1 juni inrättar Örebro universitet ett universitetsövergripande centrum inom mat och hälsa; Food and Health Center. – Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående, säger Robert Brummer.
-
Iuri Baptista gästade Food&Health@ORU: ”Utmärkt tillfälle att se hur många beröringspunkter det finns”
I fredags gästade Iuri Baptista, postdoktor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet, frukosten för att berätta om sociala influenser på matbeteende.
-
Testcase: Forskare vill göra vegetariska rätter godare
Kön ringlade lång utanför Kårhuset när Vegetarian Burger Week stod på menyn. Samtidigt var lunchserveringen en del av ett testcase inom Samverkansplattformen Mat och hälsa, i samarbete med Kårhusrestaurang och PAN-Sweden.