Fokusområde: Kost-exposom-hälsa

Food and Health Centers mål med fokusområdet Kost-exposom-hälsa är att öka kunskapen om sambandet mellan kost, exposom (alltså den samlade påverkan från miljöfaktorer under en livstid) och vår hälsa.
Det komplexa samspelet mellan miljöpåverkan och kost misstänks påverka uppkomsten och utvecklingen av flera vanliga kroniska sjukdomar – till exempel diabetes, inflammatoriska tarmsjukdomar, reumatism, psoriasis, Parkinsons, multipel skleros och Alzheimers.
I fokusområdet Kost-exposom-hälsa undersöker Food and Health Center bland annat hur tarmfloran, kroppens immunsystem, tarmbarriären och ämnesomsättningen reagerar på exempelvis livsmedelstillsatser, gifter i mat eller emulgeringsmedel.
Området drivs i samarbete med Örebro universitets profil Föroreningar och samhälle och även med den europeiska infrastrukturen EIRENE, som är den första i sitt slag för human exposome-forskning. Örebro universitet har en ledande roll och ansvarar särskilt för kopplingen mellan exposom, kost och tarmflora.