Här invigs Food and Health Center vid Örebro universitet – samlar kompetens inom mat, hälsa och välmående
Mat som smakar gott, är hälsosam, produceras på ett hållbart sätt – och som konsumenterna både har råd och vilja att köpa. Det är visionen för Food and Health Center.
– Vi samlar forskare från en bredd av forskningsfält, det är vår stora styrka, säger Robert Brummer, vicerektor för mat och hälsa och föreståndare för Food and Health Center.
Tanken med det universitetsövergripande centrumet Food and Health Center är att lyfta Örebro universitets unika tvärvetenskapliga kompetenser inom mat, hälsa och välmående – från nutrition och medicin till teknik och samhällsvetenskap.
Centrumet kommer att arbeta med forskning, utbildning och samverkan och har som mål att främja excellent forskning som möter viktiga samhällsutmaningar, i nära samarbete med näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle.
Centrumet leds av föreståndare Robert Brummer och de två vice föreståndarna Julia Rode och Victor Castro-Alves.
– Mat och dess koppling till hälsan är ett centralt tema för människan. Jag ser många möjligheter med det nya centrumet, inte minst den tvärvetenskapliga sammansättningen av forskare som kan bidra till att väcka nya forskningsfrågor, men också att skapa samverkan med det omgivande samhället och att synliggöra mat och hälsa-området, säger Åke Ingerman, rektor vid Örebro universitet.
Text: Jesper Eriksson
Foto: Jasenka Dobric